oruzje transport

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da će oni koji isporučuju smrtonosno oružje Ukrajini snositi odgovornost ako ono bude korišteno tijekom ruske vojne operacije u toj zemlji.

Ministarstvo je dodalo da koraci koje je Europska unija poduzela protiv Rusije neće ostati bez oštrog odgovora.

Pomoć Ukrajini u oružju najavile su gotovo sve europske države. Posljednja, nakon neutralne Finske, to je objavila Norveška koja se od 1950-ih pridržavala politike da ne šalje oružje zemljama koje nisu članice NATO-a, u ratu su ili im prijeti oružani sukob.

Norveška će donirati do 2000 protutenkovskih raketnih bacača M72, navodi se u priopćenju vlade. "Norveška ima strogu politiku u pogledu izvoza vojne opreme, ali Ukrajina se sada suočava s izvanrednim okolnostima", rekao je premijer Jonas Gahr Stoere.

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić u ponedjeljak navečer je izjavio da je odluka hrvatske vlade o opremi za Ukrajinu znak podrške toj zemlji koja je iskazala potporu Hrvatskoj 90-tih i u kojoj su povrijeđena međunarodna prava i europska sigurnost.

Ranije je objavio da Hrvatska u Ukrajinu šalje oružje i zaštitnu opremu dovoljnu za opremanje četiri brigade, vrijednu 124 milijuna kuna.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno