vijece europe

Vijeće Europe odlučilo je u petak suspendirati sudjelovanje ruskih diplomata i zastupnika u glavnim tijelima te paneuropske organizacije, a odluka stupa na snagu odmah, kao odgovor na rusku oružanu invaziju Ukrajine.

"U skladu sa Statutom Vijeća Europe, Odbor ministara odlučilo je danas suspendirati pravo na predstavljanje Ruskoj Federaciji u Odboru ministara i u Parlamentarnoj skupštini, s trenutnim učinkom, kao rezultat oružanog napada Ruske Federacije na Ukrajinu", kaže se u priopćenju.

Ta se odluka ne odnosi međutim na Europski sud za ljudska prava, pravosudno tijelo Vijeća Europe, koje će i dalje pružati zaštitu ruskim građanima, precizirala je organizacija u priopćenju. Sudac izabran u Europski sud za ljudska prava iz Ruske Federacije ostaje i dalje član suda, a tužbe podnesene protiv Rusije i dalje će se razmatrati na sudu.

Odluka znači da Rusija ostaje članica Vijeća Europe jer "suspenzija nije konačna već privremena mjera, čime se ostavljaju otvorenima komunikacijski kanali", zaključuje se.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno