ohr

Europska unija pojačat će svoje vojne kapacitete spremne za eventualnu intervenciju u Bosni i Hercegovini i ta činjenica pomoći će održanju integriteta i stabilnosti te države, potvrđeno je u četvrtak iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH (OHR) u Sarajevu.

"Visoki predstavnik Christian Schmidt izričito pozdravlja odluku da se ojačaju privremene pričuvne snage pri misiji EUFOR-a Althea u cijeloj Bosni i Hercegovini, čime se u značajnom obujmu povećavaju kapaciteti i prisutnost EUFOR-a", stoji u izjavi dostavljenoj medijima, no bez pojašnjenja o kakvim se točno snagama radi.

Schmidt je istaknuo kako jačanje vojnih snaga u pričuvi potvrđuje opredijeljenost međunarodne zajednice za očuvanje integriteta i stabilnost države Bosne i Hercegovine i njenih institucija temeljenih na Daytonskom sporazumu.

Schmidt je naveo kako je nedvojbeno da je mjesto BiH u Europi, a Unija će je kroz svoju vojnu misiju Althea zajedno s visokim predstavnikom odlučno pratiti na putu ka europskim integracijama.

Europska unija je vojnu misiju u BiH, sa zadaćom osiguranja provedbe Daytonskog sporazuma, preuzela od NATO-a 2004. i tada je u toj zemlji bilo raspoređeno oko sedam tisuća vojnika, da bi taj broj potkraj prošle godine bio sveden na oko 600 uglavnom lako naoružanih pripadnika koji bi se, u slučaju eskalacije krize, oslanjali na potporu stalne pričuve, uključujući tu i angažiranje snaga NATO-a temeljem sporazuma Berlin Plus.

Vijeće sigurnosti UN u studenome 2021. je jednoglasno produžilo mandat EUFOR-a za još godinu dana, a Europski je parlament svojom rezolucijom o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike od 22. veljače ove godine istaknuo kako ta misija još uvijek ima ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost BiH i regije.

Rezolucijom je izražena uznemirenost zbog mogućih neustavnih i secesionističkih postupaka srpskog člana predsjedništva BiH, Milorada Dodika, koji ugrožavaju mirovni sporazum iz Daytona, a time i mir u cijeloj regiji pa je stoga potrebno "održavati prikladnu sposobnost jačanja udaljenog djelovanja radi omogućavanja brze reakcije u slučaju da se sigurnosna situacija pogorša".


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno