bacic

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba te stranke Branko Bačić kazao je u ponedjeljak da rekonstrukcija Vlade „nije na stolu” već da im je prioritet čim prije izabrati novog ministra graditeljstva nakon što je s dužnosti razriješen Darko Horvat.

Prioritet nam je da se već ovaj tjedna izabere novi ministar graditeljstva s obzirom na to da je obnova Banovine i Zagreba nakon potresa prioritet Vlade, a na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća nije bilo govora o rekonstrukciji Vlade, kazao je Bačić nakon sastanka najviših stranačkih tijela.

„Ne možemo povezivati aktualna događanja s rekonstrukcijom Vlade, predsjednik Vlade je mandatar i na njemu je da u svakom trenutku, ako ocjeni da pojedini ministar ne ispunjava kriterije i programe predloži promjenu određenih ministara, no u ovom trenutku to nije na stolu”, izjavio Bačić.

Dodao je da ih je premijer Andrej Plenković na sjednici upoznao sa saznanjima koja ima vezano za Horvata, a koja su uglavnom iz medija, te da je spornim ocijenjeno što cijelo vrijeme cure informacije iz institucija čime se stvara dojam da je osoba protiv koje se provodi postupak kriva.

„Svjedočimo u javnosti presudi prije nego je taj predmet procesuiran, to je ono što je nama u HDZ-u neprihvatljivo i što ne možemo podržati i očekujemo da DORH i glavna državna odvjetnica utvrde sve okolnosti kako selektivne informacije dolaze u javnost i tko ih pušta”, rekao je Bačić.

Komentirajući informacije iz medija o potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću i ministru rada Josipu Aladroviću, Bačić je ocijenio da je riječ o selektivnim informacijama na temelju kojih Vlada ne može postupati.

„Oni nisu pozvani na obavijesne razgovore i kada i ako do toga dođe, kada budemo imali relevantne podatke DORH-a o njihovom terećenju onda ćemo o tome na razini vladajuće koalicije otvoriti raspravu i donijeti odluku”, kazao je Bačić.

”Za sada nemamo takve informacije koje bi upućivale na potrebu da se potpredsjednika Vlade i ministra Aladrovića razriješi dužnosti”, dodao je.

Pritom je odbacio tezu da unutra HDZ postoji neki unutarstranački obračun ili da netko „pakira” ministru Aladrović.

Na hipotetsko pitanje novinara što bi učinio da je u sličnoj poziciji, Bačić je odgovorio da kada bi on osjećao da je napravio nešto što je protivno zakonu ili zloupotrijebio položaj nitko ga ne bi trebao uvjeravati da treba odstupiti.

„No, u takvu se poziciju sigurno ne bih doveo”, naglasio je.

Nulta stopa tolerancija na korupciju

Bačić je ponovio da se HDZ zalaže za potpunu neovisnost pravosuđa i sudbene vlasti i nultu toleranciju na korupciju, te da Državno odvjetništvo ima otvorene ruke da postupa sukladno zakonu.

„Treba biti nulta tolerancija na korupciju, neovisno o kome se u radi i do koga je ta borba protiv kriminala i korupcije dosegla”, kazao je Bačić.

Bivši ministar graditeljstva Darko Horvat ostavku je na osobni zahtjev podnio u subotu, kada je uhićen i kada mu je nakon ispitivanja u USKOK-u određen jednomjesečni istražni zatvor.

Uskok Horvata sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Sastanku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a osim Plenkovića prisustvovali su zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, te potpredsjednici Branko Bačić, Ivan Anušić, Oleg Butković i Zdravka Bušić, kao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno