boris milosevic

Uskok je u zadnji tren odustao od uhićenja potpredsjednika vlade Borisa Miloševića, piše u ponedjeljak Večernji list, ističući da bi uhićenje više ministara izazvalo pad vlade.

Nakon što je Uskok u subotu donio rješenje o provođenju istrage protiv Darka Horvata i još petero osumnjičenika, mnogi su se zapitali kako to da su istražitelji pokucali samo na vrata sada već bivšeg ministra graditeljstva, dok su ostale aktere odlučili ne samo ne uhititi nego ih i naknadno ispitati.

Percepcija mnogih jest kako su se istražitelji ranije u sličnim slučajevima prema svim osumnjičenicima vodili onom “uhiti, ispitaj pa zatraži određivanje istražnog zatvora”, zbog čega se javnost s pravom mogla zapitati zbog čega i sada u policijskim automobilima i maricama u središte Uskoka nije dopraćeno svih šestero, već samo jedan osumnjičenik.

Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list na takav se potez istražitelji nisu odlučili zbog toga što im je bilo jasno kako bi se to mogao smatrati golemim pritiskom na vladu s njihove strane. Konkretno, uz sada već bivšeg ministra Darka Horvata, razmatralo se uhićenje potpredsjednika vlade Borisa Miloševića i ministra rada Josipa Aladrovića koji nije ni obuhvaćen ovom istragom jer se njega navodno dovodi u vezu s nezakonitim zapošljavanjima.

Uz uhićenja potpredsjednika vlade i dvaju ministara, jasno je da bi i pad same vlade bio vrlo izgledan scenarij pa je odlučeno da se na neki način ipak povuče kočnica. Iako je teško raspravljati o taktikama Uskoka bez konkretnih uvida u spis jer nam nije poznato ni čime sve točno istražitelji raspolažu, na uhićenje Horvata krenulo se praktički preko noći jer je ključna sudionica ove afere Ana Mandac, bivša pomoćnica odnedavno bivšeg ministra, u petak na ispitivanju u Uskoku istražiteljima “otkucala” Horvata, što je istražitelje vjerojatno potaknulo na nešto žurniju reakciju od one koju su planirali.

Važno je istaknuti da su istražitelji još prije gotovo dvije godine, nakon izbijanja afere Vjetroelektrane, zaplijenili mobitele osumnjičenika u kojima, a pogotovo u onom Josipe Rimac, postoje deseci tisuća stranica ispisa komunikacije između osumnjičenika, ali i onih koji su se u tom trenutku nalazili izvan kruga osumnjičenika, a u međuvremenu su, baš kao i ovih posljednjih šestero, u njemu završili.

Međutim, s obzirom na to da Uskok ne raspolaže golemim timom koji bi kroz svu tu komunikaciju mogao proći, primjerice u nekoliko tjedana, shvatljivo je da se sve oduljilo te je sigurno kako još uvijek sve proučavaju. Kada dođu do konkretnih spoznaja, rade na otvaranjima novih istraga koje se u javnosti kolokvijalno nazivaju krakovima afere Vjetroelektrane. Tako da je sigurno kako istražitelji svoju mrežu strpljivo pletu te nije isključeno da će se u budućnosti iza pritvorskih rešetaka naći još neki visoko pozicionirani političari, piše novinar Večernjeg lista Elvis Sprečić.

Pupovac: Milošević dao mandat na raspolaganje

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u ponedjeljak kako je potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević dao mandat na raspolaganje, nakon što je prema neslužbenim informacijama osumnjičen u aferi s bespovratnim poticajima.

Nismo održali sve sastanke, nemamo ni sve informacije, ali na osnovu onoga što imamo, Milošević ima naše povjerenje i imat će ga jer je čovjek od povjerenja, rekao je Pupovac za N1.

"Milošević je čovjek iznimnih moralnih kvaliteta i častan čovjek. On sigurno zna što je najbolje za njega, Vladu i njegovu stranku, zbog toga je svoj mandat stavio na raspolaganje predsjedniku Vlade", izvijestio je.

To je učinio zbog njegova moralnog osjećaja i stava po kojem predsjednik Vlade, vladajuća većina i on sam procjenjuju što je u ovim okolnostima politički najbolje za Vladu.

Dodao je kako još trebaju vidjeti u čemu se sastoje činjenice po kojima se Milošević tereti, kako će se razvijati cijeli postupak pa će onda o svemu razgovarati.

Uskok je, ne objavivši identitete osumnjičenika, priopćio da sumnja kako je sada bivši ministar Darko Horvat, od studenog 2018. do kraja prosinca 2018., kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom njegove pomoćnice Mandac višekratno tražili: potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno