dalmatinska akcija

DA je autonomaška politička stranka lijeve orijentacije.

Od danas se u registru političkih stranaka ponovno nalazi dobro poznato ime. Dalmatinska akcija! Grupa bivših SDP-ovaca odlučila je reaktivirati staru stranku koja je ugašena prije 20 godina za vrijeme Vlade Ivice Račana

Nova Dalmatinska akcija ima dva supredsjednika, Tomislava Matijaševića i Nina Avianija. Obojica su bivši SDP-ovci, a Aviani se želio natjecati i za predsjednika gradske organizacije, no isključen je iz izbornog procesa zbog nepotpune dokumentacije. 

Tajnik nove stranke je Teo Krnić, SDP-ovac iz Spinuta. Kako doznajemo na Bačvicama, centrala je obaviještena o sudjelovanju u osnivanju nove stranke pa mu automatizmom prestaje članstvo u SDP-u. Krnić je inače vodio SDP-ove vijećnike u kotaru, prema posljednjim informacijama ne namjerava na iduće kotarske izbore koji se održavaju za tri mjeseca. 

Dalmatinska akcija donijela je svoj Statut i održala osnivačku skupštinu koncem prošle godine. Zavirili smo u Statut, tj. politički program. Evo što se tamo krije. 

U članku 2. Statuta navodi se da je Dalmatinska akcija autonomaška politička stranka lijeve orijentacije koja će se zauzimati za dobrovoljno formiranje i pristupanje regiji na osnovu posebnih, ali i zajedničkih interesa i potreba te zajedničkih povijesnih, kulturnih, socijalnih i drugih nasljeđa. Granične općine i gradovi stoga mogu u skladu sa svojim interesima biti povezani i s drugim regijama. 

U stavku 2. istog članka navodi se da će se Dalmatinska akcija zajedno s drugim organizacijama i pojedincima, koji se zalažu za poštivanje i razvijanje regionalizma, svim raspoloživim demokratskim sredstvima boriti za regiju Dalmaciju u kojoj će građani kroz regionalni parlament i vladu odlučivati o svojoj sudbini i sudbini Dalmacije.

Izvor: Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno