andrej plenkovic

Premijer Andrej Plenković poručio je u sinoć da je paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata sveobuhvatan, dobar i za građane i za gospodarstvo te da ništa službeno neće biti objavljeno ni potvrđeno do sutra u 10 sati, kada će mjere biti predstavljene javnosti.

"Mjere će biti sveobuhvatne i dobre i za građane i gospodarstvo i maksimalno ublažiti rast cijena koji se očekuje od 1. travnja", rekao je novinarima premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a te nije želio iznijeti detalje tih mjera.

Nakon što su neki mediji objavili da se smanjuje PDV na plin, a ne na električnu energiju, premijer je istaknuo da  ništa službeno neće biti ni objavljeno niti potvrđeno do sutra u 10 sati.

"Nemam pojma što je objavljeno, ništa službeno neće biti objavljeno niti potvrđeno do sutra u 10 sati", poručio je Plenković nakon večerašnje sjednice vodstva stranke.

Pitanje je kada je i kako tvrtka Krš-Pađene došla u Hrvatsku

Na pitanje novinara ima li ministar gospodarstva Tomislav Ćorić i dalje njegovo povjerenje nakon optužbe njegova bivšeg pomoćnika, Uskokova osumnjičenika, predsjednik Vlade je, podsjetivši da je Ćorić tu prije sat, dva dao izjavu, istaknuo da ti "ficleki koji izlaze iz istrage" ne zavrjeđuju nikakav komentar.

"Ministar Ćorić je bio ovdje i dao izjavu. Ta pabirčenja koja izlaze iz istraga su tako mali ficleki od informacija da ne zavređuju nikakav komentar. S moje strane naročito ne", poručio je. Dodao je i da istraga o tome traje te da ne želi komentirati ono što tko govori u različitim iskazima.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić u ranijoj izjavi u HDZ-u kazao je da 2019. kao ministar zaštite okoliša i energetike ni na koji način nije pogodovao investitorima vjetroparka Krš-Pađene koje istražuje Uskok, a za što ga je, prema pisanju medija, optužio njegov bivši pomoćnik Domagoj Validžić.

Plenković je istaknuo da ga u vezi te teme nikada nije nitko kontaktirao. Smatra da bi bilo pravo pitanje kada je, u vrijeme čije Vlade i kako ta tvrtka došla u Hrvatsku. "Ja se nadam da to zanima i DORH", dodao je.

Orkestrirana haranga na Frku Petešića

Na pitanje novinara o obnovi podruma u kojem knjige drži njegov predstojnik Ureda Zvonimir Frka Petešić, rekao je da nije bio u tom podrumu te naglasio kako je orkestrirana haranga na Frku Petešića jedna od iritantnijih i zločestijih pojava u medijima. Poručio je da će Državne nekretnine sve pojasniti.

"To nema nikakve veze s njim. Ta hajka, haranga, besramna, orkestrirana hajka koja traje na Frka Petešića već mjesec dana je jedna od glupljih, iritantnijih i zločestijih pojava u medijskom i internetskom prostoru kojeg pratim skoro 50 godina", kazao je.

U vezi s odlukom Ustavnog suda koji je odbio zahtjev 35 oporbenih saborskih zastupnika i prijedloge još 28 drugih podnositelja koji su tvrdili da uvođenje covid potvrda u javnom sektoru nije ustavno i zakonito, premijer je podsjetio da smo bili zemlja s vjerojatno najblažim mjerama kada je riječ o covidu-19.

"Imate politikante koji čak idu dotle da hoće organizirati referendum u zemlji u kojoj imate najblaže mjere, u kojoj ste osigurali i društvene aktivnosti, posao, promet, i škole i obrazovanje i u kojoj ste uspjeli imati sjajnu turističku sezonu i u kojoj ste očuvali radna mjesta te isplatili 700.000 plaća ljudima u privatnom sektoru, očuvali 120.000 poduzeća te ćemo imati rast BDP-a veći od deset posto ove godine", rekao je Plenković.

Smatra i da je sve to dio političke utakmice te da nema nikakvog iznenađenja u mišljenju Ustavnog suda.

Čačić se ispričao zbog izjave o Banožiću

Plenković je rekao da se na današnjem koalicijskom sastanku predsjednik Narodne stranke Reformisti Radimir Čačić  ispričao zbog izjave o ministru obrane Mariu Banožiću. "To sam mu direktno rekao: Ako je netko partner - onda se ponaša partnerski. Ako je netko oporba - neka se ponaša kao oporba", kazao je.

Naglasio je i kako ministar Banožić ima proračun od 7.2 milijarde kuna te je potpisao ugovore za  Rafale i Bradleyje. "Volio bih  da to neki drugi ministar može imati iza sebe. Samo ja odlučujem o tome, nitko drugi”, rekao je Plenković.

Čačić je za N1 rekao kako - što se njega tiče - ministar Banožić može otići već sutra.  “Njegov način i komunikacija su štetni i za njega, a kamoli za sve druge. Što se mene tiče, Banožić može otići već sutra”, rekao je tada Čačić.

Plenković je izvijestio da su na sjednici vodstva stranke razmotrili aktualne teme, izrazili zadovoljstvo pobjedom u prvom krugu nestranačke kandidatkinje s liste HDZ-a Anite Živković koja je izabrana za načelnicu općine Rogoznica te su članove najviših tijela izvijestili o paketu mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata u osnovnim konturama, a koji će sutra u 10 sati ujutro biti predstavljen hrvatskoj javnosti.

Uz to, Plenković je rekao i da su prihvatili  financijsko izviješće stranke za prošlu godinu te su, unatoč nekim izvanrednim troškovima, i dalje poslovali kao i prošlih šest godina tj. HDZ nema nikakvih kredita, zajmova i slično


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno