uss harry truman

Američki nosač aviona USS Harry S. Truman, uplovio je danas ispred splitske luke. Vlada mu je odobrila uplovljavanje u unutarnje morske vode Hrvatske i boravak u splitskoj luci od 11. do 15. veljače.

Riječ je o rutinskom posjetu ratnog nuklearnog broda USS Harry S. Truman iz sastava Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske. 

Veleposlanstvo SAD-a Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dostavilo je notu kojom je zatražilo odobrenje za uplovljavanje za USS “Harry S. Truman”, a Vlada je odobrenje dala sukladno odredbama pomorskog zakonika.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je kako je Ministarstvu vanjskih i europskih poslova dostavljena nota Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, kojom se traži odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda USS HARRY S. TRUMAN.

– Riječ je o brodu u sastavu Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država, za koji se traži odobrenje za uplovljavanje u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u luci Split u veljači ove godine – rekao je ministar Banožić te dodao kako se radi o rutinskom posjetu radi logističke popune i odmora posade broda.

Podsjetimo, Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman nalazi se na čelu borbene skupine koja je pod operativnom kontrolom NATO-a. Nalazi se u Jadranu radi koordiniranih pomorskih vježbi, obuke za protupodmorničko ratovanje i obuke za napade dalekog dometa.

Foto: Ante Prolić
Izvor : Morski.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno