kovanice

Na prezentaciji koju je danas organizirala Vlada republike Hrvatske prikazane su kovanice od jedan i dva eura te jednog, dva, pet, deset, dvadeset i pedeset centi.

Na kovanici od jednog eura bit će oslikana kuna, a na dva eura je geografska karta Hrvatske, ispod koje se kao podloga nalazi šahovnica. U obodu kovanice od dva eura se nalazi tekst "Himne slobodi" književnika Ivana Gundulića - "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

Kovanice od jednog, dva i pet centi oslikane su glagoljicom s jedne strane i napisano je "HR", a s druge strane su elementi hrvatskog grba i šahovnice, dok je na deset, dvadeset i pedeset centi lik Nikole Tesle.

Elementi šahovnice se nalaze na svim kovanicama.

Priprema za prelazak na euro u smislu kovanja koštat će Hrvatsku 900 milijuna kuna, a do srpnja će postepeno biti iskovan po jedan milijun svake novčanice, kao testni primjerci, kada bi trebali dobiti odobrenje za upotrebu, a euro će kao valuta biti uveden u 2023. godini.

Plan je i da se bar šest mjeseci prije uvođenja eura cijene iskazuju dvojno te da se pomno prati povećanje cijena kako bi ono bilo spriječeno.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno