testiranje ucenika

Od COVID-a trenutačno boluje oko 11 200 učenika osnovnih i srednjih škola, u samoizolaciji ih je 3500. No broj djece u samoizolaciji uskoro bi se trebao znatno smanjiti jer su pri kraju pripreme za početak samotestiranja učenika jednom tjedno. U Ravnateljstvu za robne zalihe otvorene su ponude dobavljača za nabavu testova.

Dobrovoljno samotestiranje učenika prve rezultate trebalo bi pokazati, procjenjuje ministar obrazovanja Radovan Fuchs, nakon mjesec dana provedbe, a to je -manji broj samoizolacija učenika.

- Nakon toga bismo išli s testiranjem samo u razredima gdje se pojavi pozitivan učenik, ako ga nema, ostali ne bi bili samotestirani. I na kraju, treći korak, ukidanje kompletno i samotestiranja i svega skupa, rekao je ministar Fuchs.

"Postupak nabave testova još traje"

Kada će samotestiranje uopće početi, ovisi o tome koliko će biti potrebno da se prihvati neka od ponuda dobavljača testova i da se oni podijele u školama.

- Administrativni postupak nabave testova još uvijek traje. Cijene i rokove isporuke moći ćemo iznijeti tek po završetku postupka jer oni predstavljaju osnovne kriterije za odabir najboljeg ponuditelja, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Mnoga pitanja ravnatelja

Učenicima je mjesto na nastavi u školi, u sigurnim uvjetima, slažu se ravnatelji. No imat će i pitanja za ministra na za sutra najavljenom videosastanku.

- Ne znamo gdje će roditelji bez COVID potvrde, koji ne smiju ulaziti u školu, preuzeti testove, mogu ispred škole, rekao je Davor Bučević, ravnatelj OŠ Bol.

U školama apeliraju - najvažnija je suradnja s roditeljima i međusobno povjerenje.

-  Naši učenici će preuzeti testove, a oni čiji će roditelji odbiti preuzeti, moći će preuzeti izjavu jer moramo imati evidenciju tko je preuzeo, tko nije, rekla je Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole Zagreb.

- Ima djece s raznim dijagnozama i to je stvar osobnog izbora i individualna stvar, kaže Maja Dadić Žeravica, ravnateljica zagrebačke Škole za modu i dizajn.

Kad bude poznato kakvi su testovi odabrani, pripremit će se i videoupute roditeljima kako ih pravilno primijeniti.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Izvor: Hrt.hr 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno