coric

Građane očekuje poskupljenje cijena i struje i plina od 1. travnja, ali u manjem postotku nego u ostalim zemljama EU, rekao je danas ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji je najavio da će paket mjera pomoći građanima i gospodarstva biti predstavljen do početka ožujka.  

Komentirajući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" račune za plin za gospodarstvo, ugostitelje, obrtnike, pučke kuhinje, bolnice i sl. koji su i do 400 posto veći, rekao je da se taj problem nije trebao ni dogoditi da se reagiralo na vrijeme.

Vezano uz poskupljenje struje i plina za građane od 1. travnja istaknuo je da najveći dio ove ogrjevne sezone građani nisu osjetili poskupljenje ni plina niti struje.

"Do korekcije cijena će doći 1. travnja, činimo sve da ta korekcija bude ispodprosječna u odnosu na zemlje članice EU-a, koje su već lani doživjele ogromna povećanja i cijena struje i cijena plina. Te cijene dobrim dijelom ovise o situaciji na tržištu. Manevar koji država može poduzeti u segmentu struje nešto je veći nego u segmentu plina, povećanje cijene struje će biti nešto blaže u odnosu na plin. No, ne izlazimo s konkretnim brojkama jer će i cijene od 1. travnja ovisiti i o onome što će se događati u sljedeća dva mjeseca, posebice na tržištu plina", naveo je ministar dodavši da je svako nabacivanje brojkama u ovom trenutku neozbiljno i nepotrebno.

Podsjetio je i da hrvatski građani, većina njih, plin dobiva preko opskrbljivača u obvezi javne usluge, a tu cijenu regulira Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) i na taj se način kućanstva Hrvatskoj štite od pretjeranog rasta cijena plina.

"Učinit ćemo sve što je moguće da taj porast bude što blaži. Ne možemo ga izbjeći, on će biti značajan u odnosu na trenutnu cijenu", rekao je Ćorić, koji je najavio i da će paket mjera pomoći građanima i gospodarstva biti predstavljen do početka ožujka.

Istaknuo je da se država, kako bi se ublažio udar poskupljenja, spremna odreći dijela svojih prihoda, pri čemu prije svega misli na PDV.

S druge strane, paket mjera koji Vlada priprema bit će dijelom orijentiran na socijalno ugrožene skupine građana.

Ćorić je siguran da će država i kroz neke druge modalitete uspjeti pronaći način da se olakša pozicija i poduzetništvu, ona će mu biti olakšana u kontekstu likvidnosti "vis a vis" smanjenja PDV-a.

Komentirajući najave poskupljenja ostalih usluga i proizvoda, naglasio je da je do korekcije cijena došlo u drugoj polovici prošle godine te da će se taj trend sigurno nastaviti u prvoj polovici ove godine.

"Ne treba nasjesti na lov u mutnom onih koji zapravo bez potrebe se 'kače' na taj val opravdanih korekcija cijena u dijelu ekonomije. Moj je dojam da svi najavljuju korekcije cijena dobara i usluga, iako u mnogim segmentima za to ne postoji potreba", rekao je Ćorić.

Poručio je kako će se inzistirati da i prilikom konverzije kune u euro mogući "lovci u mutnom" budu raskrinkani i da "svi oko nas znaju o kome se radi".

"Javno obznanjivanje takvih situacija. Zašto ne? Ako neki proizvođač, trgovac, jednostavno neprimjereno poveća cijenu proizvoda, zašto ne bi dali do znanja svima da se to dogodilo te zašto on ne bi izgubio svoje tržište", kazao je Ćorić.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno