rijeka

Problem imaju svi gradovi koji bi trebali upravljati puno većim prostorom nego što je to danas slučaj, ističe splitski gradonačelnik Ivica Puljak

Centralizacijska muka natjerala je gradonačelnika Splita Ivicu Puljka, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića i gradonačelnika Pule Filipa Zoričića da se vrlo brzo slože oko inicijative zakonskih izmjena kojima bi se omogućilo da veliki gradovi mogu upravljati puno većim prostorom nego što je danas slučaj.

U nekoliko susreta Puljak je vrlo brzo dobio podršku i drugih gradonačelničkih kolega za takvu inicijativu, a pojašnjava da će se ići upravo u smjeru da što više čelnika lokalne samouprave podrži jedan zakonski prijedlog koji bi ojačao poziciju gradova kad je riječ o upravljanju prostorom.

– Trenutno je riječ o kolegijalnim razgovorima koji nemaju političku pozadinu jer probleme dijelimo svi, bez obzira na politički predznak. Nakon što odradimo javnu raspravu u koju želimo uključiti što više gradonačelnika, izradit ćemo zakonski prijedlog i uputiti ga u proceduru putem naših saborskih zastupnika iz Centra.

Mi smo se decentralizacijom u stranci već bavili i neće nam trebati dugo da sastavimo nacrt zakonskog rješenja. Kad sam dobio podršku građana na izborima, vrlo brzo sam kao gradonačelnik vidio da je problem nemogućnosti upravljanja pomorskim dobrom i još nekim drugim prostorima kočnica razvoju.

Nadstranačko pitanje

Taj problem nemaju samo gradovi na moru koji ne mogu gospodariti pomorskim dobrom, već problem s gospodarenjem prostorom imaju svi gradovi. Mislim da je to nadstranačko pitanje i zato smo vrlo brzo pronašli zajednički jezik.

Jedan primjer, mi smo u Splitu na lokaciji kojom gospodari grad vrlo brzo riješili problem s kioscima, ali malo dalje je prostor kojim mi ne upravljamo i taj problem se ne rješava. Na istočnoj obali Grad Split nema potpunu ingerenciju nad svojim prostorom i nemamo suradnju države i Županije u rješavanju problema, pa se oni mjesecima ne mogu riješiti.

Ovdje se godinama nalaze potpuno nelegalni kiosci i mi smo se odlučili s time uhvatiti ukoštac, no zbog viška birokracije i opstrukcije na višim razinama to traje predugo, više od sedam mjeseci. To se mora promijeniti, kao što se moraju promijeniti i ovlasti velikih gradova kada je riječ o prostornom planiranju. Mislim da je u interesu svih da se ide u tom smjeru i zato je krenula ova inicijativa, izjavio je Puljak.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić naglasio je da nije riječ ni o kakvoj političkoj inicijativi koja bi tražila i političku formalizaciju suradnje, već je riječ o tome da u nekim stvarima treba pokrenuti decentralizacijske procese kako bi gradovi mogli bolje upravljati vlastitim prostorom.

Korist građana

– Iako mi politička agenda Centra, a ona je liberalna, nije daleka, ovaj put je bitno da što više gradova podrži inicijativu jer je riječ o nadstranačkom pitanju. Izmjene zakona kad je riječ o ovlastima gradova i upravljanju prostorom išle bi u korist građana jer bi se oslobodio veliki potencijal.

To je ono što nas spaja u ovoj inicijativi. Podržavam svaki potez koji vodi prema decentralizaciji države, a jedan od koraka je taj da gradovi dobiju pravo upravljanja cijelim svojim teritorijem. Nije prihvatljivo da Grad Pula ne upravlja pomorskim dobrom i nema ingerenciju nad srednjim školama.

Problem su i bivše vojne zone kojima Grad Pula ne upravlja. Nije prihvatljivo ni to da mi želimo urediti pulsku Rivu, ali dio uz more ne smijemo dirati jer je to pod ingerencijom Lučke uprave, izjavio je Zoričić.

Budući da se za decentralizaciju zalaže i SDP, ne treba čuditi da je riječki gradonačelnik Marko Filipović podržao inicijativu. Tim više što je Rijeka primjer grada kojemu je nametnut administrativni ustroj kojim je onemogućen prostorni razvoj.

Izvor : Novilist.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno