milanovic10

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u petak da nije ukrajinski neprijatelj ni ruski prijatelj, ali i da u izvješćima Europske unije piše da je bivša sovjetska republika korumpirana zemlja te je prozvao premijera Andreja Plenkovića da se ponaša kao "ukrajinski agent".

Milanović ne misli da je pretjerao s izjavama o Ukrajini, od kojih se ogradila hrvatska vlada. Ne planira se ispričati i dodaje da se i u izvješćima EU-a navodi da je Ukrajina korumpirana zemlja.

"Hvala Bogu da postoje oni jer onda mi nismo najgori", rekao je hrvatski predsjednik u intervjuu za RTL.

"Ukrajina ima problem i mora ga početi rješavati, i sa separatistima koje ni Rusija nije priznala. Dakle, nastaviti razgovore, ne ignorirati činjenicu da tamo postoje nekakvi pregovarači koji nisu najbolji dečki, ali i s njima treba razgovarati, a ne ići konstantno na put konfrontacije s nuklearnom i hipersoničnom silom, Rusijom", rekao je hrvatski predsjednik.

Rekao je i da se EU ponaša "neodgovorno" prema Ukrajini. "Nisu dobili ništa od Europske unije, obećavane su im milijarde milijardi. I ovo što govorim, ne govorim da bih nekoga uvrijedio. Niti sam ukrajinski neprijatelj niti sam nekakav ruski prijatelj", kazao je.

Milanović je prozvao Ukrajinu da "slavi heroje iz Drugog svjetskog rata koji su masovni ubojice Poljaka i Židova".

"Stepan Bandera, prosvjedi na Majdanu, koje sam nazvao nečim što je imalo apsolutno elemente državnog udara i svrgavanja legitimno izabrane vlade. Uz srčanu pomoć EU-a i Europskog vijeća u kojem sam ja tada sjedio, i Washingtona", rekao je Milanović.

Dodao je da su "nacionalni heroji dijela Ukrajine, ne cijele Ukrajine, ljudi koji su jednako loši ili gori od Pavelića - Stepan Bandera i njegovi suradnici".

Plenković "ukrajinski agent", Grlić Radman "sramota"

Za premijera kaže da se ponaša kao "ukrajinski agent", a on sam kao hrvatski predsjednik.

Situaciju u Ukrajini, kaže, "prati godinama". "Ja nisam tamo otišao na dva službena puta kao Plenković i pokupio dnevnice jer me poslao Europski parlament. Ja sam u tom prostoru mislima i znanjem godinama", rekao je Milanović.

Naveo je da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman bio nedavno u Moskvi i pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina u posjet Hrvatskoj, dok za sebe kaže da nije "slizan s Rusima". "Ja tamo nikad nisam bio službeno, ja nikad nisam popio kavu s ruskim ambasadorom", rekao je Milanović.

"Grlić Radman je sramota. On je potpuno nesposoban za posao koji radi, ali nije biran direktno. To je Plenkovićev izbor, kao i Banožić. Ne zna govoriti ni hrvatski, ne zna engleski", kaže Milanović. Kad treba braniti interese Hrvata u Bosni i Hercegovini, "ponaša se kao zadnja kukavica", dodaje on.

Demantirao je tezu da je proruski orijentiran.

"Prošli tjedan sam bio proamerički (orijentiran) kad sam se zalagao i natjerao vladu da uzme poklon, 80 i nešto Bradleyja. Vidite kako se to mijenja iz tjedna u tjedan", rekao je.

Predsjednik je rekao i da premijer i on nemaju nikakvu komunikaciju i da Plenković "pokušava obraniti svoje korumpirane, bezobrazne ministre".

Milanović je dodao da je Plenković vodio drukčiju politiku u odnosu na predsjednika države i kad je Kolinda Grabar-Kitarović bila predsjednica, da je ona "diplomatskim tonovima pokušavala izgraditi nešto s Rusijom, a Plenković sve kontra".

Milanović je ubrzo nakon izjava završio i na ukrajinskoj internetskoj crnoj listi, ali kaže da ga nije strah za sigurnost.

"Čega da me bude? Pa doći će i oni na moj popis (...) Očekujem od ukrajinske vlade, koja je navodno prozapadna i dijelimo iste vrijednosti, da se s takvim tipovima obračuna", rekao je Milanović.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno