bozinovic mala

Niz zemalja skratio samoizolaciju na pet dana.
Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u petak da se razmišlja o skraćivanju samoizolacije, no još nismo dosegnuli vrhunac epidemije covida-19.

”Sada je trenutak kada bi se nešto moglo revidirati, no s obzirom na još uvijek visoke brojeve novozaraženih ne možemo reći da smo dosegnuli vrhunac epidemije, pogotovo u usporedbi s drugim zemljama”, rekao je Božinović novinarima prigodom primopredaje 28 kombi vozila za prometnu policiju na Policijskoj akademiji.

Poručio je da s optimizmom treba gledati na proljeće i nadati se da nas neće zahvatiti neka nova varijanta koronavirusa. ”Treba gledati da nam se ne optereti zdravstveni sustav”, kazao je.

Dodao je kako se ljudi koji dođu u kontakt s omikron varijantom brže zaraze, ali virus brzo odlazi jer se najčešće ne spušta u respiratorni sustav.

Komentirajući preporuku Europske komisije o skraćivanju trajanja covid potvrda za građane cijepljene s dvije doze naglasio je da se potvrde mogu izdavati prema pravilima koja vrijede za svih 27 članica Europske unije.

”Moramo izdavati potvrde kako je to propisano pravilima EU-a inače ne možete prijeći granicu, a to znači i skraćenje dana kada su u pitanju dvije doze i preboljenje”, kaže Božinović i poručuje kako će se tražiti i naći rješenje da se za građane Hrvatske ne mijenja ništa.

Niz zemalja skratio samoizolaciju na pet dana

Osvrnuvši se na mogućnost skraćivanja trajanja karantene, Božinović je najavio da će se u subotu održati važan sastanak s predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

”Postoji prostor da se na nacionalnoj razini stvari postave drugačije, o čemu se intenzivno razgovara i što bi trebali potvrditi nakon sastanka u subotu”, rekao je.

Božinović je kazao da se razmišlja o skraćivanju samoizolacije i zbog toga što sve više znanstvenih istraživanja to opravdava.

Niz zemalja skratio je samoizolaciju na pet dana kako ne bi ugrozili javne službe i funkcioniranje države, rekao je dodavši kako u njegovu resoru nemaju problema s nedostatkom radnika zbog samoizolacija i bolovanja.

“Mi nismo u toj opasnosti, ali razmišljamo”, istaknuo je Božinović.

O sigurnosnim pitanjima ne bi se trebalo govoriti javno

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u petak da se poruke o sigurnosnim pitanjima ne šalju s konferencija za novinare, osvrćući se na izjave predsjednika RH Zorana Milanovića o stanju u Ukrajini i nagađanja da mu je ugrožena sigurnost.

”Osnovno načelo je da se o sigurnosnim pitanjima ne bi trebalo govoriti javno. Što se tiče naših službi, pritom mislim na sigurnosno-obavještajne službe i Ministarstvo unutarnjih poslova, one rade svoj posao 24 sata i siguran sam da prate sve što je relevantno za sigurnost hrvatskih građana, ali i štićenih osoba”, rekao je.

Božinović je nadodao da sigurnosne službe u tom smislu surađuju i s drugim službama, ali je ponovio kako nije siguran da je novinska konferencija mjesto s kojeg se šalju poruke te vrste.

”Nitko seriozan ni jedna služba niti jedna država, o tome ne govori u javnom prostoru”, zaključio je Božinović.

Predsjednik Milanović je nakon riječi da se Hrvatska ni na koji način neće upletati u krizu u Ukrajini, da ondje neće imati svoje vojnike te da Ukrajini nije mjesto u NATO-u prokazan kao proruski kolaboracionist na ukrajinskoj internetskoj crnoj listi naziva ”Mirotvorac”.

Odgovarajući na novinarska pitanja Božinović je kazao i da će oporbena inicijativa za smjenu ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata proći kao i sve dosadašnje inicijative oporbe.

”Sve njihove oporbene akcije i duboka promišljanja promjena nekakvih politika se svode na to da se izglasa nepovjerenje određenim članovima vlade. Kada bi oporba imala ponuditi nešto više od toga, ne bi gledali stalno isti film, gdje oni napadaju člana vlade, a onda ga vladajuća većina obrani”, kazao je Božinović u Policijskoj akademiji prigodom primopredaje 28 kombi vozila za očevide prometnih nesreća.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno