pazar mala

Splitski vijećnici danas su na FESB-u raspravljali o samo jednoj točki dnevnog reda, a ona je vezana za splitske gradske tržnice, odnosno za splitski Pazar. Nakon višesatne rasprave splitski gradski vijećnici su usuglasili zaključak današnje sjednice i jednoglasno su ga usvojili.

Naime, donesen je zaključak da će Grad Split nastavit s komunalnim uređenjem Glavnog pazara sukladno preporukama konzervatorske struke. Prostorno - programske studije za rekonstrukciju gradskih tržnica izrađene 2019. godine bit će podloga za arhitektonsko-urbanističke natječaje i daljnje uređenje javnih tržnica.

Preporučuje se pokretanje izrade programa arhitektonsko-urbanističkog natječaja za prostor Glavnog pazara u najkraćem mogućem vremenu. U procesu izrade programa za arhitektonsko-urbanističke natječaje uključit će se zakupci i svi ostali koji privređuju na prostorima tržnica.

I u konačnici, pri obavljanju komunalne djelatnosti javnih tržnica na malo posebna briga vodit će se o mediteranskom načinu života i mediteranskoj prehrani, stoji na kraju u zaključku odluke Gradskog vijeća Grada Splita koji je jednoglasno usvojen.

"Mreža tržnica planira se kao sustav koji tržnice razvija kroz više njihovih uloga"

Danas se, podsjetimo gradskim vijećnicima uz ostale obratio i Dinko Peračić.

Peračić je kao arhitekt angažiran od prethodne administracije da izradi studiju rekonstrukcije splitskog Pazara i studiju razvoja mreže gradskih tržnica kao podloga za zahvate koji se provode na Pazaru, a istu je kroz prezentaciju predstavio na tematskoj sjednici gradskim vijećnicima.

Potvrdio je kako se su studija i idejno rješenje na istom tragu te kako se ne isključuje mogućnost sadržaja u splitskoj Hrvojevoj ulici.

"Ono što se mijenja su detalji oko rasporeda. Tek sad kad se uklone svi štandovi bit će jasno kako se mogu rasporediti konstrukcije. Želim vam napomenuti da je bilo puno nepoznanica, neke detalje tek sada otkrivamo.

U nastavku je rekao da moraju dobro pripremiti natječaj.

"Mi moramo dobro pripremiti natječaj, moramo znati točno što tražimo", kratko je kazao Peračić u izjavi za medije.

No, na sjednici nije bio kratak. Arhitekt je detaljno kroz prezentaciju otkrio sve detalje i prikazao splitski 'Pazar' u novom ruhu kroz svoju prezentaciju u kojoj je sve pojasnio vijećnicima i medijima.

Naime, mreža tržnica Splita je program obnove i izgradnje gradskih tržnica s ciljem da se aktiviraju svi njihovi potencijali i sustav prilagodi suvremenim potrebama građana.

"Današnje tržnice, građene prema dinamici razvoja grada, zadnjih desetljeća ne prate suvremene urbane procese i slabo ispunjavaju svoju funkciju. Nije se osigurala potrebna prometna pristupačnost, trgovački centri su preuzeli veliki dio poslovanja, online i direktna prodaja oblikuju nove navike kupaca, stanovništvo se premješta iz centra grada prema periferiji, a centar zauzima turizam. Istovremeno raste potreba za zdravom i provjerenom hranom.

Tijekom svih ovih promjena tržnice su ostale zapuštene u istom stanju", istaknuo je kroz prezentaciju arhitekt Peračić.

"Uz zaštitu od sunca i kiše tržnice daju potreban komfor korištenja, a pritom nisu zatvorene zgrade"

"Mreža tržnica planira se kao sustav koji tržnice razvija kroz više njihovih uloga. Značajne su u stvaranju uvjeta za lokalnu proizvodnju hrane kroz poljoprivredu, ribarstvo i obrte, a time važne i za sigurnost opskrbe hranom. Poticanjem kvalitetne prehrane doprinose zdravlju građana. Trgovina na malo koja se odvija na tržnicama dodatan je poticaj lokalnoj ekonomiji i rasporedu prihoda u širim slojevima društva. Socijalizacija u javnim prostorima, koju tržnice potiču, važna je za osjećaj povezanosti građana i kvalitetu gradskog života. Obnova i izgradnja tržnica ujedno je i obnova javnih prostora koji se nalaze u centru grada i središtima naselja. Uz tržnice se u pravilu okupljaju i drugi trgovački, uslužni i poslovni sadržaji. Kvalitetno raspoređene tržnice osnova su 'pješačkog grada'. Tržnice postaju središta susjedstva i pokretač obnove javnih površina i sadržaja", otkrio je, a u nastavku je naglasio i ovo:

"Mreža tržnica Splita obuhvaća glavne i povijesne gradske tržnice Pazar i Peškariju, gradske tržnice Sućidar, Split 3 i Istok, male kvartovske tržnice Stari Plac, Skalice, Brda, Mertojak i druge, buvljak, organizaciju povremenih tržnica, online tržnicu, servisnu infrastrukturu, veletržnicu s hladnjačama i aktivnosti tržnica među proizvođačima hrane, trgovcima i građanima. Mreža se oblikuje kao javni servis koji prati i razvija potrebe tržišta i potiče pozitivne procese u gradu. Tržnice se povezuju u jedan sustav kako bi se usluge mogle bolje organizirati i prilagoditi potrebama grada", kazao je.

"Razvoj mreže tržnica može započeti odmah, reorganizacijom, sanacijom, čišćenjem..."

"Prostorna koncepcija je bazirana na ideji natkrivenih trgova. Mediteransko podneblje omogućuje boravak na otvorenom. Uz zaštitu od sunca i kiše tržnice daju potreban komfor korištenja, a pritom nisu zatvorene zgrade, već dijelovi javnog prostora kojeg razvijaju. Dijelovi trgova trebaju ostati slobodni za povremeno proširenje tržnica i druge javne aktivnosti. Izvan radnog vremena tržnica koriste se za druge programe ili kao slobodan javni prostor. Obavezna dodatna oprema uključuje stabla, pitku vodu i klupe. Trgovi s tržnicama planiraju se tako se uz njih mogu razviti drugi poslovni i javni sadržaji.

Razvoj mreže tržnica može započeti odmah, reorganizacijom, sanacijom, čišćenjem i opremanjem postojećih tržnica, uključivanjem u suradnje sa svim akterima i pripremom projekata. Potpuno funkcionalnu mrežu u punom obimu moguće je realizirati kroz 10 godina", zaključio je arhitekt.

Dodajmo na kraju da je planirani rok za sanaciju kompletnog južnog terena početak travnja, središnji dio u potpunoj će funkcionalnosti biti do sredine veljače.

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno