pravoslavni bozic 5

Pravoslavni vjernici danas slave Božić, a pravoslavni Božić u Splitu je proslavljen u hramu sv. Save.

Otac Mladen Skopljak, paroh Druge splitske parohije, kazao nam je što je poruka današnjeg blagdana.

- Svakodnevna poruka jest mir među ljudima, da se Hristos rodio te da želi mir ljudima bez obzira koje su vjere i da tako ostane u vijek vjekova. Današnji dan proslavili smo uz blagodarenje Bogu, pomolili se, pričestili, uzeli badnjake koji po našoj tradiciji to nalaže, odnijet ćemo ih kući da predstavlja pećinu u kojoj se Hristos rodio, da ta svijetlost ogrije naše domove i srca i da u svim ljudima vidimo Hristosa - poručio je otac Skopljak.

Zatim je komentirao korona stanje u SDŽ te kako to utječe na vjernike.

- Ovo je doba iskušenja i testa, osjeti se manji broj ljudi, ali vjernici koji dolaze su vakcinisani i pridžavaju se epidemioloških mjera. Treba i moramo slušati upute Vlada jer tako ćemo, misleći na druge sami sebe spasiti.

Opisao je koji su običaji na današnji dan.

- Nakon bogosluženja idemo kućama gdje pravimo obiteljski ručak, juha, lagano lešo meso jer smo izašli iz posta, skromno i pomalo jesti. Radujemo se pogači u koji se stavlja novčić. Onaj tko ga nađe bit će blagoslovljen cijelu godinu, a taj dan je zadužen i da hrani stoku.

Dodao je kako su mladi danas raskalašeni pa nisu svjesni važnosti tradicije, ali smatra kako će to s godinama doći na svoje.

Za kraj je poručio kako je važna ljubav i sloga među ljudima bez obzira koje su vjere.

- Važna je religijska ljubav među svim vjerama, ovdje mi se samo dobro dešavalo i nisam imao nikakva loša iskustva. uvjeren sam da je Bog velik i da ima dobrih ljudi na svijetu - zaključio je.

Foto: Siniša Vickov

Izvor: Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada