dodik

SJEDINJENE Države uvele su sankcije protiv vođe bosanskih Srba Milorada Dodika, optužujući ga da je korumpiran i da prijeti stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine, objavilo je danas američko ministarstvo financija.

Kako javlja portal Klix.ba, na američkoj crnoj listi naći će se još 52 pravne ili fizičke osobe povezane s Miloradom Dodikom.

Na listi i Tegeltija i Kukić

Sankcije su uvedene i bivšem predsjedniku Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milanu Tegeltiji i predsjedniku Pokreta za demokratsko djelovanje (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirsadu Kukiću.

Oni su na popis uvršteni zbog umiješanosti u značajne koruptivne radnje.

"Ovaj upis na listu onemogućuje Tegeltiji i Kukiću ulazak u SAD. Svojim djelovanjem narušili su vladavinu prava i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, kao i mir i prosperitet građana Bosne i Hercegovine", navodi se u objašnjenju.

SAD: Dodik opstruira Dayton i sije podjele

Pojašnjavajući današnju odluku, američko ministarstvo je također navelo da se sankcije uvode jer je Dodik otvoreno pozvao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti s vlasti BiH na Republiku Srpsku (RS).

Navode i da se Dodik javno usprotivio i međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH. Osim toga, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske skupine u BiH, dodatno sijući podjele i politički zastoj. Dodik se proglašava odgovornim za izravan ili neizravni angažman u opstruiranju provedbe Daytona.

"Dodik je davao monopole poslovnim suradnicima"

Dodika se također optužuje za suučesništvo ili umiješanost u korupciju vezanu za zapadni Balkan.

"Naime, uspostavio je pokroviteljsku mrežu u BiH od koje koristi imaju on i njegovi suradnici. Jedan od primjera koruptivnog djelovanja je Dodikovo davanje vladinih poslova i monopola u RS-u direktnim poslovnim suradnicima. Dodik je svoja koruptivna primanja koristio za mito i dodatne koruptivne radnje u cilju ostvarivanja svojih osobnih interesa na štetu građana RS-a”, zaključuje se u obrazloženju.

Foto : RTL
Izvor : Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada