italija mjere

Talijanska vlada je zbog širenja zaraze varijantom omikron u srijedu navečer odlučila o uvođenju propusnica za cijepljene ili tzv. pojačane zdravstvene propusnice u prijevozu, hotelima, terasama, restoranima, sajmovima, konferencijama te na bazenima i u teretanama.

Te mjere će na snagu stupiti 10. siječnja, prema dekretu-zakonu o uvođenju hitnih mjera za suzbijanje širenja epidemije covid-19 usvojenom tijekom Vijeća ministara kojim je predsjedao Mario Draghi.

Do sada je za vožnju vlakom i avionom u Italiji bilo dovoljno posjedovati "osnovnu" zdravstvenu propusnicu, koja se mogla dobiti cijepljenjem, ali i negativnim testom.

Propusnica za cijepljene, koja se u Italiji naziva i "pojačana zdravstvena propusnica", dobiva se samo uz potpuni ciklus cijepljenja, ili nakon oporavka od covida, a trenutno je potrebna za određene profesionalne kategorije, poput zdravstvenog i osoblja za provođenje zakona.

Talijanska vlada je u srijedu odlučila i ukinuti desetodnevnu karantenu za kontaktne slučajeve cijepljenih ili izliječenih od covida, dok će necijepljeni i dalje morati poštivati ​​desetodnevnu karantenu.

Cilj tog popuštanja pravila karantene je spriječiti paralizu pojedinih sektora kao što je promet, gdje je veliki broj zaposlenih u karanteni doveo do primjerice otkazivanja mnogih vlakova.

Kao i njezini europski susjedi, i Italija se trenutno suočava sa značajnim porastom zaraze posljednjih dana - u srijedu je zabilježeno gotovo 100 tisuća novih slučajeva (ili 98.020), te je trenutno više od 600 tisuća ljudi pozitivno.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada