anicic

Prošla je točno godina dana od kako je Branka Aničić primila prvu dozu cjepiva. Gospođa Branka postala je tako prvom cijepljenom osobom i tom trenutku cjepiva nije bilo dovoljno da se njime krene cijepiti sve koji to žele. Kako to obično biva, ono čega nema, svi žele, a jednom kada postane dostupno svakome želja kopni. Iako sada cjepiva u Hrvatskoj ima dovoljno da ga se poklanja, nikako da se skupi dovoljno onih koji ga žele primiti.

Prije točno godinu dana prva je primila cjepivo protiv korone u Hrvatskoj. Nedavno i treću dozu. I dalje uvjerena da je to jedini izlaz iz pandemijskog života.

No njezinim se primjerom povelo tek nešto više od 55 posto ukupnog stanovništva. S jučerašnjim danom jednom dozom cijepljeno je 2.251.603 osoba, s dvije, odnosno Johnson&Johnsonovim jednodoznim cjepivom nešto manje – 2.119.974.

Hrvatska je i dalje na dnu EU, lošija od većine članica. U Vladi priznaju da nisu zadovoljni, a za slabu procjepljenost imaju opravdanje.

“Problem su društvene mreže i svijet u kojem živimo, a nikako odluke Stožera”, javnost i dalje uvjerava premijer, čak i kada mu se navedu konkretne preporuke od kojih su se neke mijenjale i unutar samo 24 sata.

S Vladom se ne slažu obiteljski liječnici

Prve doze cjepiva obilježilo je kašnjenje i činjenica da su neki zahvaljujući vezama i poznanstvima cijepljenji preko reda poput šef HGK, rektora sveučilišta….

Kontra Vladine mantre da je problem u bespućima društvenih mreža su i obiteljski liječnici. Oni tvrde da je sva loša komunikacija spala na njihova leđa, kao i nove obaveze – za što nisu nagrađeni.

“Nismo dobili ni kune”, rekla je Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

Stožer se sam zapetljavao u svojim odlukama, mjesecima se to toleriralo i članu znanstvenog savjeta Gordanu Laucu, zahvaljeno mu je na suradnji tek kada je građane pozvao na prosvjed. Bi li loše brojke spasilo obavezno cijepljenje, u oporbi nisu sigurni, dok iz Vlade tvrde da se ne ide u tom smjeru.

Dio oporbe politički iskorištava ovu situaciju, kažu saborski zatsupnici – i pritom misle na Mostov referendum. No rodonačelnik je HDZ, kaže Krešo Beljak.

“On je prvi čekao izbore pa proglasio pobjedu nad koronom. I onda do danas je stasala ta nakupina uslijed lošeg komuniciranja i sada Most tu politički parazitira baš kako je prvi to učinio HDZ”, kaže Beljak.

I prije nego su prošli prvu godinu rada zbog odluka poput procesije na Hvaru, proslavom parlamentarnih izbora i posebnim pravilima za vjerska okupljanja, herojski status članova stožera preko noći se strmoglavio.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada