milivoj petkovic

Haški sud objavio je u četvrtak navečer da je pustio generala Milivoja Petkovića na prijevremenu slobodu pod uvjetom da do kraja dosuđene kazne poštuje ograničenja među kojima su i ona da ne govori u javnosti o događajima koji su bili tema njegova suđenja i da se ne bavi politikom.

Odluku o njegovoj prijevremenoj slobodi donio je predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, koji je preuzeo poslove Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Carmel Agius  16. prosinca.

Bivši načelnik glavnog stožera HVO-a Petković je, kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata, 29. studenoga 2017. pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene nad bosanskim muslimanima tijekom rata u BiH.

On je osuđen u predmetu u kojemu se šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata osudilo za zločine nad muslimanima u BiH 1993-1994.

Sud je tada pravomoćno osudio na 25 godina zatvora bivšeg predsjednika vlade Herceg Bosne Jadranka Prlića, bivšeg ministra obrane Brunu Stojića te bivše načelnike glavnog stožera HVO-a Slobodaa Praljka i Milivoja Petkovića na po 20 godina zatvora, bivšeg zapovjednika vojne policije Valentina Ćorića na 16, a načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića na 10 godina zatvora.

Nakon izricanja presude general Praljak odbacio je presudu rekavši da on nije ratni zločinac i popio je otrov iz bočice u sudnici te umro u bolnici u Den Haagu.

Petković je 22. rujna  2020. bio prebačen iz haškog pritvora na odsluženje kazne u belgijski zatvor.

Petković se, prema odluci Mehanizma, obvezao da će u slučaju puštanja na prijevremenu slobodu živjeti u Hrvatskoj i provoditi vrijeme s obitelji i tri unuka.

Njegova kazna istječe 9. listopada 2027. kada će prestati važiti ograničenja određena odlukom o puštanju na prijevremenu slobodu.

Petkovićeva odvjetnica Vesna Alaburić za Večernji list je u četvrtak potvrdila da je Petković u četvrtak stigao letom iz Bruxellesa u Zagreb te je potom otišao obitelji u Split.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada