lucka uprava

Na konferenciji za medije predstavljeni su dosada ostvareni rezultati i najavljene daljnje etape projekta „Rekonstrukcija – dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split“ kojim će se omogućiti proširenje putničkog koridora i bolja protočnost putnika, ali i ostalih pješaka koji koriste Obalu kneza Domagoja.

Naručitelj projekta je Lučka uprava Split koja je ovaj projekt uspješno kandidirala za europska sredstva ukupne vrijednosti 42,6 milijuna kuna,  od čega 85% sredstava dolazi iz Kohezijskog fonda EU-a putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a 15 % iznosa osigurano je iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Konferenciju je uvodnim riječima započeo Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split koji je naglasio: „…Ono što nas posebno veseli jest da ovo neće biti obala namijenjena samo za putnike i naše otočane, nego ćemo imati prekrasnu šetnicu za sve građane Splita. Stoga mi je iznimno žao što pozvani predstavnici Grada Splita te gradonačelnik nisu prisustvovali predstavljanju ovako važnog projekta. Posebno želim istaknuti kako su projektanti mislili na sve operativne i životne funkcionalnosti obale pa je tako cijela riva prilagođena osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti." 

Rast prometa pratimo pripremom novih projekata, poput nove obale na Stinicama, novog terminala i rekonstrukcije Gata sv. Petra. Tu je još Ribarska luka Komiža, obala Salonit-Silos i rekonstrukcija tračnica u Sjevernoj luci, te obala u Resniku. Svi projekti sufinancirat će se iz EU fondova, rekao je Goran Kotur, rukovoditelj razvoja i voditelj projekta.

Glavni je cilj projekta poboljšanje učestalosti i kvalitete lokalnog linijskog pomorskog prometa s naseljenim srednjodalmatinskim otocima što će pridonijeti sprječavanju depopulacije otoka kao i stvaranju uvjeta za ravnomjerniji regionalni razvoj unaprjeđenjem dostupnosti perifernih područja Hrvatske. Učestalost prometa se planira poboljšati uvođenjem dodatnih katamaranskih i hidrogliserskih linija s otocima za što su nužni vezovi predviđeni projektom.

U ovoj godini očekujemo da ćemo imati i 4,2 milijuna putnika i 850 tisuća vozila i rast putničkog prometa od 58 posto i rast prometa vozila od 40 posto. Prometni pokazatelji za vozila bit će već ove godine veći nego u rekordnoj 2019. godini, istaknula je Josipa Bukarica, predstojnica Ureda ravnatelja.

Sanja Tokić, predstavnica ispred glavnog projektanta Obala. d.o.o, dodala je kako će obala nakon rekonstrukcije imati potpuno novi izgled i funkcionalnosti – sa svrhom poboljšanja postojeće usluge i povećanja sigurnosti korisnika luke, dogradnjom će se povećati površina postojeće obale do širine devet i pol metara te će novostvorena površina operativne obale iznositi 1407 m2. Proširenjem putničkog koridora omogućit će se bolja protočnost putnika kao i ostalih pješaka koji koriste Obalu kneza Domagoja.

Buduća će obala biti popločana kamenom  i opremljena komunalnom opremom, rasvjetom, opskrbnim ormarićima za opskrbu brodova strujom i vodom te dodatnim zelenim površinama i dekorativnim podnim pločama koje će vizualno razdvajati dio za privez, ukrcaj i iskrcaj te opskrbu brodova od dijela koji služi za pješačku komunikaciju.

Projekt „Rekonstrukcija – dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split“ dio je velikog investicijskog ciklusa pod nazivom „Renesansa na hrvatskoj obali“ i financira se iz Kohezijskog fonda iz kojeg je osigurano 36 milijuna kuna, dok se ostatak prihvatljivih troškova financira iz Državnog proračuna.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada