bencic

Saborska zastupnica Klub zeleno-lijevog bloka (ZLB) Sandra Benčić izvijestila je u utorak da su prikupili 34 potpisa zastupnika za podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu za ocjenom ustavnosti odluke o covid-potvrdama.

„Kao što smo i najavili, upućujemo zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o covid potvrdama Ustavnom sudu, ne zbog sadržaja, odnosno covid potvrda kao takvih, nego načina donošenja takve odluke”, izjavila je Benčić u Saboru.

Smatra da se sve odluke kojima se ograničavaju ljudska prava za vrijeme pandemije, a koja se smatra izvanrednim stanjem, moraju donositi dvotrećinskom većinom u Saboru, odnosno po članku 17. Ustava.

„Da smo od početka djelovali na takav način, uspjeli bismo na bolji način stvoriti jaču društvenu koheziju i konsenzus oko cijepljenja”, ocijenila je Benčić dodavši kako očekuje od Ustavnog suda da bude čuvar Ustava.

Za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti potrebni su potpisi petine zastupnika, a Klub zeleno-lijevog bloka prikupio ih je 34 i to zastupnika klubova SDP-a, Socijaldemokrata, IDS-a, Centra i GLAS-a te HSS-a i RF-a, navela je Benčić.

Najavila je  da su spremni zatražiti ocjenu ustavnosti i postupka donošenja izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zarazih bolesti kojima se propisuju kazne do 50 tisuća kuna za nepoštivanje covid-potvrda, a o kojem će Sabor glasovati  u srijedu.

„Tražimo i da se o kaznama za covid-potvrde odlučuje dvotrećinskom većinom i u slučaju da to neće biti tako, spremni smo tražiti ocjenu ustavnosti postupka odnosno glasanja, da zakon nije izglasan potrebnom većinom”, rekla je Benčić.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada