kiara2

DJEVOJČICA Kiara Goršić iz Šibenika, koja boluje od zloćudnog tumora, odlazi u San Francisco.

"Uspjeli smo", rekla je Kiarina majka nakon što je to večeras dogovoreno na videokonferenciji s ekipom iz klinike, prenosi HRT.

Kiara je, dodaje majka, prvo hrvatsko dijete koje će primiti. Za dva dana će, ističe, doznati sve detalje oko odlaska i konačne cijene liječenja.

Riječ je o dva do pet milijuna dolara, no za dva dana iznos će biti jasnije definiran. Hrvatska javnost ponovno je pokazala veliko srce, stala na Kiarinu stranu i nesebično pomaže. Do sada je prikupljeno 18 milijuna kuna, ali uskoro će se znati je li to dovoljno.

Kiara ima zloćudni tumor na mozgu gradusa IV, najagresivniji od svih vrsta. Nakon teške operacije koju je prošla, za nju lijeka više nema, jedino radioterapija. Cijeli tumor ne može se odstraniti jer je uz samo moždano deblo, gdje je spoj živčanog sustava cijelog tijela i nemoguće je zadirati u to.

Najnoviji Kiarini nalazi obećavaju.

"MR je pokazao pseudoprogresiju (povećanje tumora), ali to je bilo očekivano", kaže Kiarina mama Matea Goršić i dodaje da je mnogo važnije što nema metastaza i proširenja, pa su na taj način ispunili uvijete za prijam u kliniku u San Franciscu.

Mole ljude iz San Francisca da im se jave

Na kliničkoj studiji u San Franciscu provodi se ONC oralna kemoterapija koja se do sada u nekoliko slučajeva pokazala kao dosta uspješna, stabilizira i usporava rast tumora na određeno vrijeme.

"ONC daje obećavajuće rezultate i daje barem šansu za borbu", naglašava mama Matea.

Kako nisu bili upoznati sa zdravstvenim sustavom u SAD-u te nisu imali nikoga u San Franciscu, Kiarini su roditelji zamolili za pomoć Hrvate koji žive u toj državi.

"U San Franciscu, nažalost, nemamo nikoga i ne znamo što očekivati od Amerike i znam po tatama i mamama koji su bili u Americi, jednostavno tamo je neki drugačiji sistem, tamo treba biti dosta oprezan sa svime, upućeni smo da isti lijek u jednoj ljekarni ne košta jednako kao u drugoj ljekarni, da treba paziti i s kojim se taksijem voziš tako da jednostavno, eto, ako netko možda živi u toj državi, ne mora baš u tom gradu, da nam izađe u susret i javi nam se bilo e-mailom bilo mobitelom, da nas uputi kako funkcionira taj sustav", zamolio je Kiarin tata Valentino Goršić.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada