dom stariji

750 korisnika Doma za starije i nemoćne Split, odnosno iz objekata u Vukovarskoj ulici i na Zenti ne može izaći iz doma. Odluka je to ravnatelja Ivana Škaričića koji zabranjuje posjete i korisnike ne pušta van unatoč činjenici da imaju covid potvrde. Razlog: Određeni broj korisnika u posljednje vrijeme obolio od covida unatoč procijepljenosti. 

Kako javlja Slobodna Dalmacija, korisnici Doma ne mogu ga napuštati do daljnjeg, neovisno o COVID potvrdama ili o svom korisničkom statusu, što je izazvalo veliko negodovanje korisnika, od kojih su mnogi zdravi, pokretni, te borave u apartmanima, a ne u stacionarima, pa ih je ova odluka neugodno iznenadila.

Osjećaju se, kažu, 'kao u zatvoru ili u kolektivnoj izolaciji'.

Na mrežnim stranicama Doma ravnatelj Ivan Škaričić objavio je nove epidemiološke mjere u kojima stoji:

'Temeljem suglasnosti Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije od 6. studenoga, a zbog pogoršane epidemiološke situacije u cijeloj županiji, zabranjuju se posjeti svim korisnicima u vanjskim i unutarnjim prostorima, kao i izlasci korisnika iz doma bez obzira na procijepljenost ili preboljenost COVID-19 u trajanju od 14 dana počevši od 8. studenoga. Dostava lijekova, higijenskih potrepština, namirnica i drugog moguća je svakodnevno na glavnom ulazu u dom u vremenu od 10.30 do 12 sati', piše u odluci koju potpisuje ravnatelj Ivan Škaričić.

Prema uputama nadležnog Ministarstva, samo u slučaju pojave epidemije COVID-19 kod pružatelja socijalnih usluga primjenjuju se posebne epidemiološke mjere prema preporuci nadležnog epidemiologa, dok dodatne mjere u skladu sa specifičnom epidemiološkom situacijom na pojedinom području može propisati Stožer civilne zaštite RH na prijedlog lokalnog stožera civilne zaštite.

Ova odluka odnosi se na čak 357 korisnika doma na Zenti i njih 390 u Vukovarskoj, koliki je kapacitet doma, dakle radi se o njih 747. Nakon proboja korone u splitski Dom za starije i nemoćne, očito su postrožena pravila, na koja su reagirali iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kojima je stigla pritužba jedne korisnice.

Ravnatelj im je naveo da je određeni broj korisnika u posljednje vrijeme obolio od covida unatoč procijepljenosti, te je tražio i dobio suglasnost Županijskog stožera civilne zaštite za strože mjere i zabranu izlaska i posjeta korisnika Doma.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij