vatikan

Predsjednik Zoran Milanović došao je u ponedjeljak ujutro, na početku službenog posjeta Vatikanu, zajedno sa suprugom na privatnu audijenciju kod Svetog Oca.

Uobičajeno je da Papa razmjenjuje darove s državnim poglavarima na kraju privatne audijencije. Kako se neslužbeno doznaje, predsjednik Milanović papi Franji će pokloniti Misal kneza Novaka iz 14. stoljeća.

Riječ je o rimokatoličkom misalu napisanom na hrvatskom, uglatom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom. Napisao ga je Novak Disislavić kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan.

Jedan je od najvažnijih spomenika hrvatskog glagoljaštva. Naime, misal podsjeća na posebnost crkve u Hrvata koja je stoljećima prije Drugog vatikanskog sabora anticipirala da će crkva priznati sve jezike.

Tijekom službenog posjeta Vatikanu, Milanović će se sastati s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Kako se očekuje, razgovarat će o odnosima RH i Svete Stolice, koji se smatraju jako dobrima uoči 30. godišnjice priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa koji ce se obilježiti u siječnju iduće godine.

Također će razgovarati o stanju u jugoistočnoj Europi, a posebice u BiH.

Zasigurno će se dotaknuti i klimatskih promjena, u kontekstu završetka COP26 i Papine enciklike "Laudato Si" (Hvaljen budi).

Predsjednik Milanović još će posjetiti Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima gdje će se susresti s rektorom don Markom Đurinom i hrvatskim studentima katoličkih sveučilišta u Rimu.

Ovo je drugi posjet predsjednika Milanovića Svetoj Stolici. Godine 2012., kao premijer, sastao s tadašnjim papom Benediktom XVI.

Papa Franjo u osam godina pontifikata nije još bio u Hrvatskoj. 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij