dan ljubaznosti mala

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske Služba za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave splitsko-dalmatinske u suradnji s Turističkom zajednicom županije splitsko-dalmatinske, Auto klubom Split i Srednjom tehničkom prometnom školom Split i ove godine, šesti put zaredom, organizirala je i provela preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu 2021“.

Danas su tako predstavnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske Perica Orešković policijski službenik Službe za sigurnost cestovnog prometa; tajnik  Autokluba Split Igor Podrug i ravnatelj Srednje tehničko prometne škole Josip Balić na Školskom prometnom poligonu u Splitu predstavili su ciljeve i  rezultate  vezane uz  provedenu akciju.

Cilj akcije je bio ukazivanje na potrebu tolerantnijih  odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da sudjelujući u prometu poštuju prava pješaka posebno na pješačkim prijelazima te podizanje razine prometne kulture kod svih sudionika u prometu.

dan ljubaznosti mala

Poseban doprinos  dali su učenici i profesori strukovnih predmeta Srednje tehničke prometne škole Split, kojom prilikom su učenici na prethodno određenim pješačkim prijelazima na lokacijama u Gradu Splitu nadzirali poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima, te promatrali ponašanje vozača kao i reakcije pješaka na postupke vozača. Ljubaznost u prometu kod vozača očituje se na način da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko obilježenog pješačkog prijelaza. Ta gesta ima značenje „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake se potiče da se vozačima zahvale ili naklonom glave ili drugom gestom „zahvale“.

Organizatori akcije izvukli su deset, prethodno zabilježenih registarskih oznaka savjesnih vozača i s ciljem poticanja prometne tolerancije i ljubaznosti nagradili ih prigodnim nagradama koje su im danas uručene.

- Opisano ponašanje u prometu je poticajno i željeli bi da kao takvo postane dio naše svakodnevnice – poručili su policajci.

Foto: PUSD


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij