fasizam

'U Splitu je poginulo boraca koliko u Domovinskom ratu'.
Transparentom preko Marmontove ulice, VEDRA i Udruga antifašista i antifašističkih boraca obilježili su Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. I ovom prigodom, na dan kada se odvila Kristalna noć, splitski antifašisti su poslali poruku o nužnosti spomena na žrtve koje su pale za slobodu. 

- Simbol je svega kada nekoga želiš eliminirati na osnovu vjerske, spolne ili druge razlike. I danas je aktualno, zbog toga što nikako da se ne primire duhovi. Mi smo branitelji i poštujemo antifašizam. I sad se govori za Vukovar, naravno da treba iskazati pijetet. Međutim, nitko ne govori da je u Splitu poginulo svita koliko u Domovinskom ratu. Svaka je žrtva bitna, a strašno je zaboraviti ih. Da se moramo boriti za trg i ulicu za njih - kazao je Ranko Britvić, čelnik VEDRA-e.

Vjeruje da će s novim gradonačelnikom Ivicom Puljkom biti dobra energija, ali smatra da žrtve ne smiju ovisiti o politici.

- Bojim se da će se ovo što se dogodilo partizanima, žrtvama Drugog svjetskog rata dogoditi i nama. Današnja djeca mogu reći ako su ono bili 'fake tipovi' možda su i ovi. Pljuvanje onih boraca je sutra pljuvanje nas - poručio je Britvić. 

Prvi čovjek splitskih antifašista dr. Zdravko Roje također vjeruje da je s Puljkom krenulo adekvatno obilježavanje antifašizma.

- Ovo je svjetska i civilizacijska tekovina, zašto mi u Hrvatskoj imamo problema s tim povezujem s načinom života, koji je sve osim normalnog. Nedostaje dobar kućni i građanski odgoj. Da je mlađima dostupno kako treba što se odvijalo, bilo bi sve drukčije -  zaključio je Roje.

Zbog epidemije koronavirusa, dodajmo, nije bilo većeg okupljanja.

Izvor: Dalmatinski portal


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij