vukovar izlozba

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je u četvrtak izložbu "Sloboda se njegovim imenom zove", koju je u povodu 30. obljetnice stradanja grada Vukovara priredila Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu.

Premijer Plenković istaknuo je kako, svaki put kada se spomenu emocije i zbivanja od prije 30 godina, nema bolje riječi koja utjelovljuje ideju Vukovara od riječi slobode, što su autori izložbe dobro istaknuli u njezinu nazivu.

Izložba nas podsjeća na grad koji je pretrpio najnevjerojatnija i najokrutnija razaranja nakon Drugoga svjetskoga rata na području Europe, rekao je premijer te dodao kako Vukovar za svakoga Hrvata predstavlja mjesto identifikacije s patnjom svih žrtava, s hrabrošću i požrtvovnošću hrvatskih branitelja te s procesom stjecanja hrvatske samostalnosti, neovisnosti i suverenosti.

Ocijenio je da izložba uz puno dokumentacije iz knjižnica, predmeta iz ranijih vremena grada heroja, fotografija i naslovnica Večernjega lista  predstavlja doprinos u nizu aktivnosti kojima se svjedoči 30. obljetnica stradanja Vukovara.

Oni koji su radili izložbu, naglasio je, prenijeli su emociju, trenutak i važnost grada Vukovara u svim elementima.

Do obilježavanja sjećanja na Vukovar iskoristit ćemo vrijeme i kazati što je to Vukovar za sve Hrvate i današnju slobodnu Hrvatsku 30 godina kasnije te koliko nas njegova žrtva obvezuje na stalna ulaganja i razvoj.

To je ono, podsjetio je, što radi naša vlada, koja je svoju prvu sjednicu izvan Zagreba održala 17. studenoga 2016. u Vukovaru.

Vodit ćemo se mišlju prema onima kojih više nema i koji su za Hrvatsku dali najviše, a to su hrvatski branitelji, istaknuo je.

Trudit ćemo se, poručio je, da kroz potporu i pokroviteljstva prenesemo mladim generacijama značenje, vrijednost i simboliku Vukovara.

Izložbom "Sloboda se njegovim imenom zove" NSK u suradnji s partnerima odaje počast gradu heroju – Vukovaru u povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskome ratu i daje svoj doprinos njezinu obilježavanju, istaknula je glavna ravnateljica NSK Ivanka Stričević.

Stričević je naglasila kako osim uvida u građu koju NSK baštini o Domovinskome ratu u Vukovaru, na izložbi pružaju i uvid u građu svih zbirki knjižnice kao i njezin opći fond.

Izložba daje uvid u fotografije, knjige, rukopise, novinske članke i ostalu građu koju NSK u Zagrebu i partnerske ustanove čuvaju u svojim zbirkama – građu koja svjedoči o stradanju Vukovara, ali i bogatoj kulturi grada.

Središnji dio izložbe čine stručni tekstovi povjesničarke i kustosice izložbe Vlatke Filipčić Maligec koji daju uvid u bitku za Vukovar, posebno zbivanja u vukovarskoj bolnici, na Ovčari, u vojarni, Borovome Selu i Borovome naselju 1991. godine. 

Tekstove prate fotografije hrvatskih fotoreportera kao i naslovnice Večernjega lista koje su svjedočanstvo ratnih zbivanja u Vukovaru i sudbina Vukovaraca tijekom Domovinskoga rata te reprezentativna knjižnična građa o ratu u Vukovaru iz Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložba "Sloboda se njegovim imenom zove" održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i uz potporu Ministarstva kulture i medija u sklopu programa Godina čitanja, a ostvarena je u suradnji s Večernjim listom te partnerima – udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest i Gradskom knjižnicom Vukovar.

Nakon otvaranja izložbe predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je izložbu u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i ministra obrane Marija Banožića.

Foto: Vlada.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij