radnici

Hoće li novi Zakon o radu odgovoriti na sve izazove modernog doba? Pandemija je pokazala da rad od kuće može biti produktivan, no kako ga ubuduće plaćati i hoće li se i on regulirati novim zakonom.

Umjesto u uredu, kod kuće. Poslovno novo normalno zaposlenima je donijelo veće troškove i neodređeno radno vrijeme.

Nacrt zakona kaže da radnik mora imati istu plaću i druga materijalna prava, bez obzira obavlja li posao iz ureda ili iz vlastitog doma, a zaposlenik bi mogao tražiti i rad iz ureda, ako kod kuće nema uvjeta. U prijedlogu nema, ali sindikati traže, fiksno radno vrijeme. I naknadu troškova.

Iako promjena ima, i iz ministarstva priznaju – trebalo bi biti jasnije. “Zakon o radu je najinteresniji zakon i nisam toliki optimist da kažem da će svi skupa biti zadovoljni. Što se tiče rada na daljinu, mogu se složiti s kolegama iz HUP-a da bi se to trebalo još malo jače naglasiti”, rekao je Dražen Opalić iz ministarstva.

Zaposleni na platformama poput taksi servisa ili dostave hrane traže bolje uvjete.

Na razini Europske unije tek je Irska propisala takav način rada, u ministarstvu očekuju da će Hrvatska biti druga zemlja s jasnijim pravilima.

Veliko pitanje ugovora na određeno. S 25 posto takvih, Hrvatska je u samom vrhu Europske unije, a ugovori na određeno kod mnogih su poslodavaca postali pravilo, a ne iznimka.

Poslodavci ne žele da im država određuje kakve će ugovore davati radnicima. Slažu se i u HUP-u, iz kojega ovih dana upozoravaju i na troškove minimalne plaće. Umjesto stotinjak kuna, koliko su predlagali, minimalac će rasti za 350 kuna, što neki neće moći isplatiti.

Zakon se još brusi, prvi prijedlog socijalni partneri vidjeli su početkom tjedna.

Izvor: N1


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij