oslobodjenje splita

U Splitu je u danas obilježena 77. godišnjica Dana oslobođenja grada, koju je organizirao Grad Split, Udruga antifašista i antifašističkih boraca grada Splita i Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista.

Prije svečanosti u Muzeju grada izaslanstva Grada i Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita položilo je vijence na Gradskom groblju Lovrinac, na Spomen kosturnici palima u NOR- u, te na Narodnom trgu, popularnoj Pjaci gdje su vijence položili na Spomen ploču osloboditeljima grada. Nakon polaganja vijenaca na Pjaci je održan polusatni prigodni koncert Gradske glazbe Split.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita Zdravko Roje rekao je kako je Split u vrijeme oslobođenja grada bio začetak završnih operacija za oslobađanje ondašnje države. Dodao je kako se brojevi koji se danas spominju ne mogu izbrisati, kao i ljudi koji su sudjelovali u tom ratu.

"Danas živimo u slobodnoj državi Hrvatskoj i svako negiranje tih događaja po meni nije dobro, nije dobro radi svih nas skupa, radi mladih naraštaja i naše djece zato što su naši očevi, djede i bake dali jako puno i u onome što mi danas imamo", rekao je dodavši kako je ovo nastavak jednog života u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj, a stečevine Drugog svjetskog rata su svjetski priznate.

Ocijenio je kako negiranje svega toga nije ljudsko i nema nikakve veze sa slobodom i demokracijom.

Predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata antifašisti (Vedra) Ranko Britvić je kazao kako je današnji dan praznik koji se službeno ne slavi, odnosno Dan oslobođenja grada koji je dao na tisuće života za tadašnju slobodu, a i današnju. Ne slaviti taj dan je totalna ludost, smatra Britvić.

"Ovdje se radi o civilizacijskim tekovinama, ovdje nema politike, ovdje se radi o jednoj kulturi sjećanja. Sjećati se tih mrtvih koji su položili život na oltar Domovine jer nema nikakve razlike između njih i onih iz Domovinskog rata. I jedni i drugi su imali ideju slobode i obje su pobjede sjajne, a o svakoj od njih se može pričati svašta, ali to su dvije pobjede kojima se mi Hrvati ponosimo", ustvrdio je Britvić.

Na obilježavanju Dana oslobođenja Splita bio je i gradonačelnik Ivica Puljak kojeg su novinari pitali treba li današnji Dan oslobođenja Splita ući u službeni protokol obilježavanja važnih datuma Splita na što je odgovorio kako je to vrlo važan datum za grad Split, te ga danas obilježavaju na dobar i primjeren način jer je to zaista jedan od najvažnijih dana u povijesti grada.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij