capak

Capak je kazao da računaju da bi u drugoj polovici desetog mjeseca brojke zaraženih mogle početi padati.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak bio je gost RTL-a Danas te je govorio o velikom broju zaraženih u susjednoj Srbiji, ali i velikom skoku u Hrvatskoj, kao i trećoj dozi cjepiva.

U Hrvatskoj nakon pet mjeseci imamo 2000 više zaraženih i 27 umrlih. Capak je kazao, ako ga se osobno pita, da je očekivao da brojka neće ići preko 2000.

"Ali ako pogledate tjedne prosjeke - mi smo u stagnaciji rasta. Prva tri dana ovog tjedna imamo manji broj slučajeva nego u prva tri dana prošlog tjedna. Pretpostavljam i nadamo se da je ovo vrhunac četvrtog vala i da će brojke padati", kazao je.

Capak je kazao i da misli da je sada vrhunac četvrtog vala iako sad dolazi lošije vrijeme i sve to je, tvrdi Capak, jedna opasnost za daljnje širenje.

"Uvijek računamo da ipak imamo taj jedan postotak procijepljenih, preboljelih... Imamo stanovništvo koje se već naviklo na to, koje se koliko toliko drži distance, ne idu u masovno okupljanje, zatvorene prostore, tako da računamo da bi to mogao biti taj vrhunac i da će kroz neko kratko vrijeme, u drugoj polovici desetog mjeseca, brojke početi padati", kazao je Capak.

Komentirao je i situaciju u Srbiji koja u prosjeku ima više od 6500 zaraženih na dan.

"Usprkos razini procijepljenosti koja je vrlo slična našoj u Hrvatskoj, ukoliko se dopusti virusu puno prostora da se širi, on se može širiti", kazao je.

Capak je kazao i da su u Hrvatskoj moguće visoke brojke na zimu. 

"Nadamo se da toga neće doći, jer ipak smo mi i na jednoj drugoj razini procijepljenosti i epidemioloških mjera i kvalitete držanja tih mjera", kazao je.

Komentirao je i preporuke za treću, booster dozu. 

"Ova treća doza se po našim preporukama 8 tjedana nakon završetka cijepljenja, dok je docjepljivane najmanje 6 mjeseci nakon primarnog cijepljenja i to je osnovna razlika. Moramo dati neki drukčiji naziv da bi ljudi razlikovali što je treća, pa smo to drukčije i nazvali", kazao je.

Capak je komentirao i hoće li cijepljenja biti organizirana u bolnicama, domovima za starije kao što smo imali prošle zime ili će ono biti na punktovima za masovno cijepljenje.

"Mi smo u našem dokumentu dali preporuku da se za stacionarne ustanove socijalne skrbi i za zdravstvene sustave organizira cijepljenje kako je to bilo i s primarnim cijepljenjem, dok za sve one ostale kategorije u konzultaciji s liječnikom mi dakako možemo i na punktovima organizirati cijepljenje", kazao je.

Capak je kazao i da još nisu odredili datume kada će se krenuti s trećom dozom, ali da će do toga doći vrlo skoro. 

Na pitanje može li netko sam doći na punkt i reći da živi s imunokompromitiranom osobom i da se želi cijepiti trećom dozom, Capak je odgovorio: "Direktan odgovor na vaše pitanje je da može. Mi uvijek imamo na cjepnim mjestima liječnike. Uz konzultaciju s liječnikom svatko se može doći cijepiti."

Odgovorio je i produžuje li treća doza trajanje covid-potvrde.

"Nakon što je EMA odobrila uveli smo mogućnost da se osobe cijepe. Radi se na tome da se informatički pokrije ta priča i da se naprave poslovna pravila za izdavanje covid potvrda. Po nama, mi ćemo te covid potvrde nakon te booster ili treće doze produljiti za još godinu dana", kazao je.

Izvor: RTL


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada