tomislav coric

Ići ćemo u smjeru procjene fiskalnih učinaka i djelovati ili na trošarine ili na PDV, izjavio je Tomislav Ćorić

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u utorak da je Vlada svjesna negativnog učinka skupog goriva na standard građana te da će, bude li potrebno, djelovati na trošarine ili PDV.

“Svjesni smo posljedica povećanja cijena”

Na novinarsko pitanje kada će država intervenirati u cijenu goriva kroz smanjenje trošarina, Ćorić je nakon sastanka koordinacije predstavnika ministarstva, Hrvatskih voda i Karlovačke županije odgovorio: “Ubrzo”.

“Svjesni smo posljedica koje povećanje cijena goriva nosi najširem krugu potrošača u Hrvatskoj, svim vozačima i njihovim obiteljima. Zato ćemo ići u smjeru procjene fiskalnih učinaka i djelovati ili na trošarine ili na PDV”, rekao je Ćorić.

U cijeni litre goriva, benzinskog i dizela, preko pet kuna je za trošarine i PDV i ako se nastavi trend rasta, a ne vraćanje na niže razine, premijer je dao jasne smjernice, naglašava Ćorić, “da se analiziraju opcije utjecaja na pojedine troškovne elemente u samoj cijeni”.

Hrvatska bi sudjelovala u gradnji drugoga bloka “Krškog”

Ćorić je najavio da će sljedeći tjedan u Sloveniji, na Bledu, na međuvladinom povjerenstvu Hrvatske i Slovenije “najaviti na razini ministara spremnost Hrvatske na razgovore o izgradnju drugog bloka Nuklearne elektrane Krško”.

Rekao je da je HEP kao suvlasnik NE Krško već jasno najavio zainteresiranost Hrvatske za sufinanciranje gradnje drugog bloka i sudjelovanje u raspodjeli proizvedene struje, “jer nam treba stabilan i dugoročan izvor električne energije, kao i proteklih par desetljeća”.

“To nam daje mogućnost da u dugom razdoblju, i nakon što 2043. prestane funkcionirati prvi blok, namirujemo dio svojih potreba iz Krškog”, rekao je Ćorić i potvrdio da je jučer s mađarskim ministrom za inovacije i tehnologiju Laslom Palkovicsom razgovarao o mogućnosti da pod određenim uvjetima Hrvatska namiruje svoje potrebe za strujom iz te NE Paks i to na dulje razdoblje, 10 i više godina.

Također je rekao da Hrvatska na svom prostoru, bogatom prirodnim ljepotama i s velikim udjelom turističke djelatnosti u ukupnom BDP-u, neće graditi nuklearne elektrane.

“Hrvatska je strateški usmjerena na čistu energiju, onu iz obnovljivih izvora, ali to ne znači da smijemo biti licemjerni i ne prihvatiti činjenicu da se dijelom strujom opskrbljujemo iz NE Krško, čiji smo suvlasnici i da će to tako trajati najmanje do 2043. godine”, rekao je.

Izvor : Novilist.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada