ducan

O sigurnosti i ispravnosti hrane koja stiže na stolove restorana i domova diljem Hrvatske brinu razne službe. Dosad je ove godine opozvano 87 proizvoda zbog neispravnosti, što je već sada puno više nego cijele prošle godine. Stručnjaci tvrde kako Hrvati jedu sigurnu i kvalitetnu hranu te da se na vrijeme povlače namirnice opasne po ljudsko zdravlje.

Prije nego što stigne na police trgovina i tržnica, hrana koju kupujemo prolazi strogu kontrolu. Ipak, povremeno se dogodi da se kod nekih namirnica kasnije utvrdi nepravilnost zbog koje se povlači s tržišta.

''Upravo činjenica da su pravovremeno uočeni proizvodi i povučeni s tržišta govori o tome da je sustav funkcionalan i da je pouzdan'', kaže državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ulaskom u Europsku uniju kontrola je postrožena, ali su i mogućnosti prevare kupaca postale veće.

''Meso koje dolazi iz Europske unije podliježe jednakim pravilima koja se primjenjuju i u Hrvatskoj. Isto tako, meso koje kupujemo u nekoj državi članici isto kao i u Hrvatskoj ne podliježe graničnim kontrolama jer to se smatra uvozom'', ističe Nikolina Grizelj iz Državnog inspektorata.

Hrana je u 99 posto slučajeva ispravna i sigurna za ljudsko zdravlje. ''Svega jedan posto hrane godišnje, u odnosu na broj ispitanih uzoraka, bude neispravan. Jednim dijelom se tu radi o mikrobiološkim kriterijima koji se dodatnom termičkom obradom rješavaju'', kaže Ružica Vazdar, načelnica Sektora sanitarne inspekcije Državnog inspektorata.

Nedopušteni kemijski dodaci puno su opasniji, a kontrolu provode i zavodi za javno zdravstvo. "Strogo je propisano na koji način se uzimaju uzorci, na koji način se dostavljaju, i naravno sama provedba analize, koja ima nekakve svoje zakonitosti i određeno vrijeme trajanja", rekla je mr. Vedrana Jurčević Podobnik iz NZZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Nažalost, sve slabija kupovna moć građana Hrvatske utječe na kupnju hrane slabije kvalitete. ''Prosječno hrvatsko kućanstvo za hranu i povrće izdvaja u ovom trenutku 26 posto svoga kućnog proračuna, što je gotovo dvaput više od prosjeka Europske unije'', otkriva Dragan Kovačević iz Hrvatske gospodarske komore.

Ove je godine dosad povučeno 87 proizvoda s hrvatskog tržišta. Potrošačima se savjetuje praćenje obavijesti o povlačenju kako bi na vrijeme reagirali i ne koristili hranu opasnu po zdravlje.

Izvor : Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada