retrovizor

Dobrom pripremom vaših automobila i načinom vožnje možete osjetno uštedjeti i smanjiti potrošnju goriva do čak nekoliko litara na stotinu kilometara

Cijene goriva u Hrvatskoj na povijesno su visokoj razini i bliže se iznosu od nevjerojatnih 12 kuna po litri. Vlada se još ne oglašava o mogućnosti da stabilizira udar na džepove potrošača kroz smanjenje trošarina, tek kroz riječi premijera Andreja Plenkovića da “sa zanimanjem prate kretanja na tržištu”. 

Postoje, međutim, i neke stvari koje možete učiniti i sami ukoliko ste vozač. Dobrom pripremom vaših automobila i načinom vožnje možete osjetno uštedjeti i smanjiti potrošnju goriva do čak nekoliko litara na stotinu kilometara.

Ispraznite prtljažnike i skinite krovne nosače 

Mnogi kabinu auta i prtljažnik koriste kao svojevrsno skladište “svega i svačega” što je jako loše jer svaki kilogram viška u autu povećava potrošnju. Ako izbacite samo 20 kilograma suvišnih stvari uštedjet ćete i 0,1 l/100 kilometara, piše Oryx asistencija.

Skinite i krovne nosače kad vam ne trebaju. Krovne kutije mogu potrošnju povećati čak i dvije litre, a nosači od 0,5 litara do 1 litre na 100 kilometara.

Ne pretjerujte s klimom

Kada to nije potrebno, primjerice rano ujutro, noću ili u drugim prilikama kad sunce nije jako a vanjska temperatura je ugodna, isključite klimu. Klima uređaj podiže potrošnju 0,3 do 0,8 l/100 km. Prosječna potrošnja najviše raste u gradu, a najmanje na autocesti.

Provjeravajte tlak u gumama

Preniski pritisak u gumama doprinosi njihovom neravnomjernom trošenju, ali i većoj potrošnji. Zbog toga provjeravajte pritisak u gumama svakih mjesec dana. Uz neodgovarajući pritisak trošit ćete 0,2 – 0,3 l/100 km.

Redovito održavajte automobil

Redovito održavanje auta doprinosi urednijem radu svih sustava, pogotovo onih pogonskih. Istrošene svjećice, prljavi filtar zraka, i drugi nedostaci koji se lako otklone mogu povećati potrošnju i do pola litre na 100 kilometara.

Ugasite motor kad stojite

Današnje automobile nije potrebno zagrijavati prije kretanja, a mnogi imaju i naviku ostaviti upaljen motor dok čekaju nekoga na parkiralištu. Odustajanjem od toga može se uštedjeti oko 0,1 l/100 km.

Vozite ravnomjerno i u što višoj brzini

Držanjem većeg razmaka i predviđanjem situacija, te što rjeđim usporavanjem i ubrzavanjem možete uštedjeti do jedne litre na 100 kilometara gradskog prometa.

Uputno je voziti i u što višoj brzini, zabluda je da preniski okretaji štete motoru. Promijenite li drastično način mijenjanja brzina, možete uštedjeti i više od litre goriva na 100 kilometara, piše Oryx asistencija.

Auto Hrvatska, pak, daje nekoliko konkretnijih savjeta za ravnomjernu vožnju

– izbjegavati nepotrebna ubrzavanja jer stalno ubrzavanje i usporavanje predstavlja beskorisno trošenje energije
– koristiti inerciju vozila (uz održavanje brzine u zakonskim okvirima)
– ukoliko poznajemo dionicu po kojoj vozimo iskoristiti stečeno znanje i predvidjeti moguće situacije na cesti
– promatrati promet daleko ispred sebe
– držati dovoljan razmak između vozila koja voze ispred nas
voziti ravnomjerno i koncentrirano
– kočiti promišljeno
– pravovremeno prilagoditi način vožnje na promjenu situacije
– promišljeno upotrebljavati tempomat ili ograničavač brzine, a ako je potrebno isključiti ga

Izvor : Novilist.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada