kurtz

AUSTRIJSKI kancelar Sebastian Kurz rekao je večeras da podnosi ostavku nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu.

Taj potez dolazi nakon što su ga austrijski tužitelji osumnjičili u slučaju korištenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favoriziranje u anketama Kurza i njegove Austrijske narodne stranke (ÖVP) . 

Rekao je da su optužbe protiv njega pogrešne i da bi on osobno bio zahvalan kad bi se presumpcija nevinosti odnosila podjednako na sve ljude.

"Važnija mi je moja zemlja od mene"

"I ja sam samo čovjek", rekao je Kurz.

Važnija mi je moja zemlja od mene, rekao je Kurz i dodao da se zbog toga morao povući.

"Ono što nam sada treba je stabilnost", kazao je i dodao kako se povlači da spriječi kaos i osigura stabilnost.

I dalje planira ostati na čelu svoje konzervativne stranke ÖVP. Inače, krajem kolovoza Kurz je izašao na unutarstranačke izbore kao jedini kandidat te dobio 99.4 posto glasova.

Večeras je za svog nasljednika na mjestu kancelara predložio šefa diplomacije Alexandera Schallenberga.

Vođa Zelenih i vicekancelar Werner Kogler rekao je da je zadovoljan, što znači da je Kurz uspio spasiti vladajuću koaliciju.

"Vjerujem da je ovo pravi korak za budući rad vlade", rekao je čelnik Zelenih i vicekancelar Werner Kogler u priopćenju, dodajući da je imao "vrlo konstruktivan" radni odnos sa Schallenbergom.

Pokrenute dvije istrage protiv Kurza, on odbacuje optužbe

Državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo je istragu protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova ÖVP-a.

Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka.

Kao protuuslugu je ministarstvo financija u istim medijima zakupljivalo reklamni prostor.

Optužbe se odnose na razdoblje iz 2017. prije nego što je Kurz postao šef ÖVP-a, a kasnije i kancelar.

Protiv njega se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

Na pitanje je li u slučaju da bude osuđen spreman podnijeti ostavku, Kurz je rekao kako je malo vjerojatno da će doći do okrivljujuće presude.

Optužen da je postavio prijatelja na čelo državnog holdinga

"To si ni uz najbolju volju ne mogu zamisliti", rekao je Kurz.

Državno odvjetništvo, kako tvrdi stranka NEOS, posjeduje protokole dopisivanja preko platformi za komunikaciju koje dokazuju političke dogovore oko postavljanja Kurzovog prijatelja Thomasa Schmidta na čelo državnog holdinga ÖBAG, koji je suvlasnik kompanija OMV i Telekom Austria.

Koalicijska vlada ÖVP/FPÖ, na čelu s Kurzom, prije dvije godine je raskinuta nakon što su čelni političari desno-populističkog FPÖ-a, prije svega predsjednik stranke i tadašnji vicekancelar Christian Strache, uhvaćeni prilikom pokušaja prodaje političkog utjecaja stranim investitorima u zamjenu za stranačke donacije.

Pokušaj podmićivanja je snimljen tajno tijekom jednog sastanka na Ibizi, zbog čega se i čitav kompleks pitanja pokrenutih s tim u vezi naziva afera Ibiza.

Pretresli urede u nekoliko ministarstava te njegov kancelarski

Državno odvjetništvo za gospodarski kriminal je u srijedu izvršilo pretres u nekoliko ministarstava te u samom kancelarskom uredu zbog istrage sa sumnjom pronevjere i korupcije protiv Kurza i još devetero političara među kojima je i nekoliko bliskih suradnika austrijskog kancelara.

"Postoji sumnja da su porezna sredstva iz ministarstva financija bila utrošena na manipulirana ispitivanja javnog mnijenja koja su bila stranački motivirana", stoji u priopćenju odvjetništva.

Rezultati ovih ispitivanja su, kako je nadalje priopćeno, nakon toga bili objavljivani u tabloidu "Österreich" i drugim medijima iz ovog koncerna, a sve u svrhu stvaranja političke prednosti za Kurza.

Kurz jučer: Ne postoji razlog zbog kojeg bi podnio ostavku

Još jučer je Kurz tvrdio da ne postoji razlog zbog kojeg bi on podnio ostavku na mjesto predsjednika koalicijske vlade, unatoč istrazi zbog korupcije protiv njega i njegove stranke.

Kurz i njegova Austrijska narodna stranka "sposobni su i žele djelovati", rekao je, dodajući da će učiniti što god je potrebno kako bi osigurao političku stabilnost.

Unutar stranke Zeleni već nekoliko dana raste otpor ostanku u koaliciji s ÖVP-om i Kurzom kao kancelarom.

Koalicijski partneri: Nastavak koalicije moguć samo bez Kurza

Austrijski vicekancelar Werner Kogler (Zeleni) i predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka sastali su se jučer kako bi razmotrili mogućnosti izlaska iz krize u koju je upala austrijska vlada nakon optužbi za korupciju na teret kancelara Kurza i njegovog ÖVP-a.

"Nastavak koalicije s ÖVP-om bit će moguć samo bez Kurza, u svjetlu teških optužbi za korupciju protiv njega", rekla je jučer čelnica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer.

"Jasno je da takva osoba više nije pogodna za tu funkciju", dodala je i pozvala konzervativnu stranku da imenuje nekog s neukaljanom reputacijom da nastavi voditi aktualnu vladu.

Napetosti između Kurzove stranke i Zelenih već su neko vrijeme rasle zbog ÖVP-ovog stava prema migraciji i odbijanju prihvata izbjeglica iz Afganistana koji bježe od talibanske vlasti.

U Beču su se proteklih dana održali i prosvjedi protiv korupcije u vladi.

U utorak je trebala biti održana izvanredna sjednica austrijskog parlamenta na kojoj se očekivalo pokretanje procesa iskazivanja nepovjerenja kancelaru.

Već se slažu nove koalicije

Čini se da je čelnica socijaldemokrata Pamela Rendi-Wagner danas signalizirala da bi Kurz mogao odstupiti kad je za državnu televiziju ORF rekla da "izvanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere". 

Rendi-Wagner opisala je savez četiri stranke - socijaldemokrata, Zelenih, liberalne stranke NEOS i Slobodarske stranke Austrije kao "malo vjerojatan, ali moguć". 

Čelnik FPÖ-a Herbert Kickl, glasni protivnik cijepljenja protiv koronavirusa, zasigurno neće postati ministar zdravstva, rekla je Rendi-Wagner, dodajući da će biti spremna postati kancelarka ako Kurz bude smijenjen. 

Ostale austrijske političke stranke također vode pregovore o potencijalnim alternativnim koalicijama kako bi se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada