cijepljenje gripa

Svi stariji od 6 mjeseci trebali bi se cijepiti svake godine uz rijetke iznimke. Cjepivo je posebno korisno za one koji spadaju u rizičke skupine i koji bi mogli razviti ozbiljnije komplikacije ako se zaraze gripom.

Cijepljenje protiv gripe sa sobom nosi brojne dobrobiti. Ono ublažava simptome gripe, smanjuje broj posjeta liječniku i može spriječiti česte izostanke djece iz škole i vrtića. Osim toga, ono u većini slučajeva sprječava teže simptome, hospitalizaciju i smrt.

U Hrvatskoj se koristi četverovalentno cjepivo, koje se temelji na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

Tko se ne bi trebao cijepiti?

Cijepiti se ne bi trebala djeca mlađa od šest mjeseci, kao ni oni koji imaju teške i živtno ugrožavajuće alergije na bilo koji sastojak cjepiva. Također, ne bi se trebali cijepiti oni koji su već imali alergijsku reakciju nakon primanja cjepiva protiv gripe.

Kada je najbolje vrijeme za cijepljenje protiv gripe?

Stariji od 65 godina en bi se trebali cijepiti prerano, recimo u lipnju ili sprnju jer stupanj zaštite slabi s vremenom.

Djeca bi, pak, cjepivo protiv gripe trebala dobiti što prije, čim postane dostupno. Neka djeca morat će primiti dvije doze. Jednu bi trebali primiti čim je cjepivo dostupno, a drugu najmanje četiri tjedna nakon primitka prve doze.

Američki CDC preporučuje da se rano cijepe i trudnice u trećem tromjesečju jer ono može zaštititi i njovu novorođenčad u prvim mjesecima života, objavljeno je na stranicama CDC-a.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada