zlostavljanje

Centar za mirovne studije (CMS) zatražio je u četvrtak zaustavljanje nasilja i "odgovornost svih koji provode i naređuju mučenje i ilegalno protjerivanje izbjeglica" iz Hrvatske uključujući i najviše dužnosnike u MUP-u koji odbacuju optužbe o organiziranom nasilju nad migrantima.

Ističući da je riječ o najtežem kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj CMS u priopćenju traži sankcioniranje svih počinitelja te "provedbu učinkovitih i neovisnih istraga kaznenih djela počinjenih na našim granicama". Zahtijevaju i "uspostavljanje transparentnog, neovisnog i učinkovitog mehanizma nadzora postupanja policijskih službenika prema izbjeglicama i drugim migrantima".

''Sankcioniranje počinitelja ovih kaznenih djela na najnižoj razini neće riješiti problem – potrebno je i sankcionirati sve one koji su ove prakse naređivali, omogućavali i zataškavali, a političku odgovornost trebaju preuzeti i najviši dužnosnici u Ministarstvu unutarnjih poslova, uključujući ministra Davora Božinovića'', priopćio je u četvrtak CMS.

"Republika Hrvatska dužna je jamčiti sigurnost i zaštitu svakog ljudskog života na granicama i na teritoriju RH'', ističe CMS dodajući da je nasilno i nezakonito protjerivanje izbjeglica iz Hrvatske u BiH prvi puta "zabilježeno u visokoj rezoluciji i prikazano u medijima diljem Europe".

Ministar unutarnjih poslova u četvrtak je ustvrdio kako nitko u policiji nema uputu da koristi silu rekavši da je stručni tim "već na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao i gdje se dogodilo". Istaknuo je i da se u hrvatskoj policiji ne tolerira nasilje ni prekoračenje ovlasti.

Reakcije su uslijedile nakon objave snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

CMS navodi kako je forenzička analiza snimki pokazala da iza nasilnog i nezakonitog protjerivanja izbjeglica, koje je uključivalo batinanje i guranje u rijeku, stoje hrvatski policajci čije odore odgovaraju odorama i opremi specijalne jedinice za koju postoje indicije da je dio tzv. operacije Koridor.

''Sve dostupne informacije i dokazi pokazuju kako se ovakva postupanja teško mogu smatrati pojedinačnim i izoliranim slučajevima, pa je stoga nužno da istrage ovog slučaja uključe i ispitivanje umiješanosti i odgovornosti viših struktura unutar Ravnateljstva policije i MUP'', zaključuje CMS.

Riječ je o snimkama iz lipnja napravljenima za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Snimke i priča o nasilju nad migrantima u srijedu su objavljeni u više zemalja, a donose svjedočanstva migranata, medicinskog osoblja, istraživača, analitičara.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada