hren

ducan kolica

Izračun potencijalnih učinaka zabrane rada trgovina nedjeljom u Hrvatskoj, koji su pripremili tvrtka Oraclum Intelligence Systems i Vuk Vuković, ujedno je i prva sveobuhvatna analiza koja bi u svakom modernom društvu trebala biti obaveza donositelja odluka.

Zabrana rada trgovina nedjeljom koju predviđa Zakon o trgovini smanjit će plaće u trgovini za 4 posto, za 0,5 posto srozat će BDP, izazvati otkaze i ugroziti opstanak malih trgovina. To je tek dio ozbiljnih učinaka ovog nelogičnog rješenja Vlade Andreja Plenkovića koje je u utorak predstavio ekonomski analitičar Vuk Vuković.

Izračun potencijalnih učinaka zabrane rada trgovina nedjeljom u Hrvatskoj, koji su pripremili tvrtka Oraclum Intelligence Systems i Vuk Vuković, ujedno je i prva sveobuhvatna analiza koja bi u svakom modernom društvu trebala biti obaveza donositelja odluka. U slučaju Hrvatske, provedena su tek paušalna istraživanja usred pandemije, u koju ne samo da nisu uključeni ključni dionici, već su i brojke izvučene iz konteksta. Utvrdili su to prilikom predstavljanja izračuna i analitičari Velimir Šonje i Andrej Grubišić.

Jednoglasan zaključak i poruka Vladi je da odustane od zabrana poduzetništva, a zaštitu radnika odradi kroz druga zakonska rješenja, prvenstveno Zakon o radu.

“Ako je namjera bila zaštiti radnike, to se kroz ovakvo rješenje neće riješiti. Istodobno, posljedice će biti ozbiljne i za radnike i za gospodarstvo i za prihode države” upozorava Vuković.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij