radnici socijalna skrb

 

U splitskom Centru za socijalnu skrb desetak je djelatnika koji se odbijaju testirati kako bi pristupili na radno mjesto. Ostali su ispred ustanove sjediti, mirno prosvjedujući.

- Uredno smo htjeli pristupiti svom radnom mjestu, međutim, nismo imali covid potvrde, a nismo se htjeli testirati. Zaštitari i portir nas nisu htjeli pustiti unutra. Smatramo da su odluke Stožera diskriminirajuće i krše konvencije ljudskih prava, onemogućuje se pravo na rad i privređivanje za život - kazala je jedna od netestiranih djelatnica.

 Smatraju, kaže,  da ovo nije pozitivna politika.

- Mi smo zdravi i ne trebamo to dokazivati, a ako smo bolesni, potražit ćemo pomoć - obrazložila je.

Upitana je i smatra li da će dobiti otkaz ako nastavi odbijanje testiranja ili eventualno cijepiti se.

- Rečeno nam je da tri dana smatraju neopravdanim izostankom i da ćemo dobiti otkaz. Svaka osoba mora odlučiti želi li se cijepiti ili ne. Kako je ovo eksperimentalno cjepivo, potreban je dobrovoljan pristanak - odgovorila je.

Na dodatni upit bira li između testiranja ili otkaz još je odgovorila: 'Ne izabiremo otkaz, nego borbu za elementarna ljudska prava'.

Kolegica je dodala da nije pošteno da stranke koje dolaze svakodnevno u centar ne moraju imati covid potvrde, a radnici moraju imati.

-  Isto tako, voditelji mjera stručnih pomoći moraju imati covid potvrde, a znamo da ih je jako teško naći. Puno ljudi će zato odustati. Svaki put smo mi prvi na udaru - ustvrdila je.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ante Bjažević je objasnio da je procedura jasna. 

- Stožer je izdao odluku koja nalaže da radnici imaju covid potvrdu ili test. Ravnatelji nemaju puno tu ovlasti, osim provoditi je - kazao nam je Bjažević.

Dodao je i da je sve radnike informirao na vrijeme o novim mjerama kao i da im je osigurao mjesto za besplatno testiranje koje je niti 100 metara udaljeno od radnog mjesta. 

- Ne mogu sada znati o eventualnim sankcijama niti odlučivati, u odluci Stožera piše da osoba koja se odbije testirati ne može biti u prostoru. Pisat će im se radni sati kao da su odsutni - odgovorio je ravnatelj na upit o daljnjim koracima.

Osim za zdravstvo, podsjetimo, covid potvrde potrebne su i u 'socijali'.

Izvor : Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada