asda mala

Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija ASDA 2021 otvorena je danas u Spaladiumu u Splitu, a uz klasičnu svečanost otvaranja održana je i vojna pokazna vježba u vojnoj luci Lora.

Samo otvaranje obilježili su političari, a ministar obrane Mario Banožić tako je izrazio zadovoljstvo ovako kompleksnom izložbom, kao i prisustvo velikog broja domaćih tvrtki koje na neki način sudjeluju u obrambenoj industriji. Gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak rekao je kako ASDA ima gospodarski, vojni i vanjskopolitički značaj, a njezino održavanje "velika je čast za Split koji se sve više profilira u kongresni centar za velike događaje".

Nakon govora uzvanici su produžili u Loru, gdje su Oružane snage izvele vježbu pomorskog i zračnog desanta. Sudjelovalo je ukupno 250 vojnika iz sva tri roda vojske, uz brodovlje Mornarice i helikoptere Zrakoplovstva. Bilo je to, kako obično s pokaznim vojnim vježbama biva, efektno i zanimljivo gledateljima. Inače, vojska se u Lori za ovu vježbu spremala mjesec dana.

A što je sa samom izložbom? Dojam je da je korona ipak nagrizla i ovaj događaj, iako je broj izlagača na razini prošlih pet izložbi (155  iz 24 države ove godine) čini se kako su izložbena mjesta ipak manja nego prije. Što bi ostavilo zaključak da su izlagači spremni manje platiti za mjesto. Ne čudi, obzirom da je ova pandemijska kriza dobro nagrizla obrambenu industriju u proteklih 20-tak mjeseci.
No, zanimljivih izložaka ima, od one najsitnije elektronike pa do oklopnih kola. Jer Đuro Đaković, za kojeg se posljednjih tjedana naveliko priča da bi mogao u dokapitalizaciju koju bi obavili stranci, na svoj je izložbeni prostor doveo Patriju. Oklopno vozilo od gotovo osam metara dužine i na vanjskom prostoru djeluje impresivno, a zna i pokazati zube političarima. U zatvorenom prostoru Spaladiuma pak izgleda skoro pa čudovišno. Uz Đuru Đakovića i drugi su veliki hrvatski "igrači" tu, HS Produkt, Doking, Kroko, svi imaju svoje štandove na kojima prezentiraju što nude domaćem vojniku, ali i za izvoz.

Foto: D.R. i MORH


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada