beros2

COVID-POTVRDE u zdravstvu i socijali ipak kreću početkom listopada. 
To neće biti od 1. listopada, kako se najavljivalo, no neće biti ni puno kasnije.

Kako doznaje Index, s covid-potvrdama u sustava zdravstva i socijale trebalo bi se krenuti sljedeći tjedan, i to vjerojatno već početkom tjedna. 

Detalji novog režima

Za svakog zaposlenika bit će potrebna EU digitalna covid-potvrda ili, za zaposlenike koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti covid-potvrdu, odgovarajući drugi dokaz. 

Testiranja za one koji nisu preboljeli virus ili se nisu cijepili će biti obvezna dvaput u tjedan dana. 

Kako doznajemo, u konačnoj verziji novih pravila u bolnicama i u domovima za starije neće biti bitnih promjena u odnosu na ono što je komunicirano u javnosti, tek su detaljno definirana izuzeća od novih pravila koja podrazumijevaju obvezne covid-potvrde.   

Odluku o uvođenju covid-potvrda u zdravstvo i socijalu donijet će Nacionalni stožer, a sve zdravstvene ustanove će dobiti detaljne upute o načinu provođenja te odluke.

Kao razlog uvođenja covid-potvrde navodi se postizanje najviše razine zaštite pacijenata i korisnika domova za starije od zaraze, posebno u bolnicama.

Oglasilo se Ministarstvo

O uvođenju obveznih covid-potvrda u zdravstvo i socijalu nakon podneva se oglasilo i Ministarstvo zdravstva.

Poručili su kako "epidemiološka situacija u zemlji, broj zaraženih i hospitaliziranih, procjene kretanja zaraze u jesensko-zimskim uvjetima, te nedostatna razina cijepljenosti građana nameće potrebu uvođenja zaštitnih mjera u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi".

"Kao što smo i najavili, početkom listopada u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj za dolazak na radno mjesto i redovito obavljanje radnih zadataka za svakog zaposlenika bit će potrebna EU digitalna covidpotvrda ili, za zaposlenike koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu, odgovarajući drugi dokaz, a sve to s ciljem da se postigne najviša razina zaštite pacijenata i korisnika domova za starije, te osoblja zaposlenog u oba sustava od zaraze i širenja virusa, posebno u bolnicama u kojima se liječe najugroženije skupine pacijenata", poručili su iz Ministarstva. 

"S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju u zemlji, svakodnevne brojeve zaraženih i hospitaliziranih osoba, procjene daljnjih kretanja zaraze u jesensko-zimskim uvjetima, te na nedostatnu razinu cijepljenosti građana Hrvatske koja sada neznatno prelazi 53 posto, nameće se potreba uvođenja dodatnih zaštitnih mjera u svim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama socijalne skrbi kojima se želi podići razina sigurnosti za sve pacijente, posebno osobe na bolničkom liječenju, te sve korisnike ustanova socijalne skrbi, kao i sve zaposlenike u tim sustavima", kaže ministar zdravstva Vili Beroš i naglašava kako su tijekom posljednjih dana u ministarstvu zdravstva obavljeni brojni radni sastanci i uspostavljeni kontakti s ravnateljima zdravstvenih ustanova, posebno kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica kao najznačajnijih sastavnica zdravstvenog sustava, s ciljem priprema za učinkovito provođenje navedenih mjera koje će, kako je najavljeno, biti provedene početkom listopada. 

Beroš: Ovo su sigurnosne mjere koje imaju privremeni karakter

Iz Ministarstva navode kako će organizacija provođenja mjera u tim ustanovama biti prilagođena specifičnostima tih ustanova. U velikim sustavima poput kliničkih bolničkih centara i kliničkih bolnica, posebno u onima koji su organizirani u paviljonskom sustavu, kontrolu i evidentiranje EU digitalnih COVID potvrda zaposlenika provodit će, navode, ovlaštene osobe od strane ravnatelja zdravstvenih ustanova kako bi dnevna rutina kontrole mjera oduzimala najmanje vremena prije početka radnog dana. Zadatak je svih ravnatelja i rukovoditelja nižih organizacijskih jedinica organizirati evidentiranje i kontrolu EU digitalne COVID potvrde svakog zaposlenika na način da svakodnevni radni procesi moraju početi bez zastoja i odvijati se u predviđenom radnom vremenu. Kažu i kako ćetručne službe Ministarstva zdravstva biti u stalnom kontaktu sa svim ustanovama kojima će biti potrebna pomoć u organizaciji i provedbi navedenih mjera.

"Odluku o uvođenju posebnih sigurnosnih mjera u zdravstvenom sustavu, kao i sustavu socijalne skrbi, donosi Stožer civilne zaštite. Po donošenju Odluke sve zdravstvene ustanove u zemlji dobit će detaljne upute o načinima i uvjetima njihove primjene, organizaciji izvještavanja i razmjeni informacija unutar sustava kako bi se ujednačila praksa, a svi zaposlenici i sve ustanove provodile svoje svakodnevne aktivnosti pod jednakim uvjetima", naglašava ministar Vili Beroš i dodaje kako će o tome na vrijeme, osim zdravstvenih i ustanova socijalne skrbi, biti obaviješteni i svi građani, posebno pacijenti, korisnici domova za starije, te posjetitelji bolesnika i korisnika tih ustanova. 

"Ove sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji opravdana i razložna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi“, dodao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Beroš i Capak u petak pojašnjavali kako će sve izgledati

Ministar zdravstva Vili Beroš i šef HZJZ-a Krunoslav Capak u petak su pojasnili kako će sve izgledati.

"Ako se netko ne želi testirati, neće moći biti na poslu i to će se upisati u evidenciju radnog vremena. Sustavu će napraviti problem jer će trebati naći zamjenu, a sebi jer će neopravdano izostati i neće, sukladno zakonu, primiti naknadu", upozorio je. 

Istaknuo je da će covid-potvrde biti potrebne i za sve koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima itd.

U vezi s tim kakav će biti tretman pacijenata, Capak je rekao da se i za njih priprema odluka.  

"Oni pacijenti koji idu na naručenu hospitalizaciju, dakle oni koji idu na neki zahvat u bolnicu i naručeni su da dođu, trebat će imati covid-potvrde. Isto tako, oni pacijenti koji idu na neki dijagnostičko-terapeutski zahvat koji generira aerosol, jer je to velika opasnost za one u blizini, trebat će imati covid-potvrde. Također, i njihove posjete će trebati imati covid-potvrde, oni koji prate trudnice na porodu, roditelji koji prate djecu pri hospitalizaciji i oni koji dolaze u posjet", rekao je.

Medicinske sestre i tehničari prosvjedovali protiv uvođenja covid-potvrda

Podsjetimo i da je prošlog tjedna dio medicinskog osoblja održao prosvjed protiv uvođenja covid-potvrda u zdravstvo. 

Prosvjednici su naveli da ih se prisiljava na cijepljenje protiv covida-19 i da im se prijeti premještajem na drugo rado mjesto ako se ne cijepe, a ustvrdili su i da su covid-potvrde u zdravstvu neprovedive. Rečeno je i da je postotak pozitivnih cijepljenih toliko velik da ga ministar ne smije javno reći.

"Kako smo godinu i pol radili bez cjepiva, testiranja i dovoljno opreme? Nisu nam baš ljudi umirali jer su ih zarazile neodgovorne sestre. Koji je vaš idući korak, ministre? Dijelit ćete otkaze? Onako nas je premalo. Nedostaje nas najmanje 8000, a ne poduzimate ništa", rekla je jedna od medicinskih sestara.

No nakon sastanka u Ministarstvu predstavnici sindikata su rekli da su covid-potvrde u redu, ako oni ne plaćaju testiranja. 

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada