Harpun 198 desant

Velika vojna i zrakoplovna izložbe Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA najavljena je danas u Domu Hrvatske vojske general-bojnik Ivo Jelić u Splitu. Riječ je o najvećoj izložbi vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima, koja je postala tradicionalna i uvrstila se u kalendar međunarodnih vojnih izložbi u svijetu. 

Konferenciji za medije nazočio je direktor tvrtke TNT Productions Justin Webb, predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe ASDA 2021 i ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivica Grebenar, zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić, direktor Izložbe ASDA 2021 brigadir Denis Kovačević i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prim. dr. sc. Željka Karin.

Ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane Ivica Grebenar istaknuo je kako organizacijom ovakve izložbe, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska značajno pridonose gospodarskom razvoju Republike Hrvatske.

– Procijenili smo kako ove godine nećemo ići s potpuno otvorenim pristupom kako bi lakše mogli kontrolirati broj ljudi i provođenje aktualnih epidemioloških mjera. Upravo zato, na izložbi će moći biti samo oni koji su pozvani te zadovoljavaju propisane epidemiološke uvjete – kazao je Grebenar i dodao kako je cilj ove izložbe međunarodna afirmacija i promocija hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme.

– Cilj je razvijanje i jačanje suradnje s prijateljskim i partnerskim zemljama – rekao je Grebenar i dodao kako je vrlo važan aspekt ASDA-e i upoznavanje s novim sustavima iz područja naoružanja i vojne tehnologije.

– Lijepo je ponovo biti u Splitu, iza nas su vrlo uspješne izložbe i konferencije i vjerujem da će to i sada biti slučaj. Na ovogodišnjoj ASDA-i sudjelovat će 155 izlagača iz 24 države – rekao je direktor tvrtke TNT Productions, Justin Webb.

Direktor Izložbe ASDA 2021 brigadir Denis Kovačević rekao je kako je zadovoljan velikim brojem  stranih i domaćih izlagača, unatoč izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom koronavirusa. ASDA je važna ne samo za međunarodnu afirmaciju i promociju hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme, već i za hrvatskog gospodarstvo i turizam.

– Vodimo računa i o potpori turizmu jer u nekoliko dana održavanja vojne izložbe u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvarit će se više od 2 500 noćenja – rekao je Kovačević.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u kontekstu epidemioloških mjera, rekla je kako ulazak neće biti moguć bez COVID potvrda.

– To znači da je potrebno donijeti potvrdu o cijepljenju ili potvrdu da ste preboljeli COVID. Svaki dan učinit ćemo dezinfekciju prostora i vjerujem kako će sve proteći u najboljem redu – kazala je prim. dr. sc. Željka Karin i istaknula kako je zbog trenutne epidemiološke situacije, procijenjeno da izložba neće biti otvorena za vanjske posjetitelje.

Zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić najavio je kako će se u sklopu izložbe održati prikaz sposobnosti Hrvatske vojske, točnije prikaz sposobnosti za provedbu pomorsko-zračnog desanta.

– U vježbi će sudjelovati sve tri grane Hrvatske vojske, kao i pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga, Obavještajne pukovnije i Pukovnije vojne policije te Zapovjedništvo za potporu. U sklopu ove vježbe prikazat ćemo sposobnost za neutralizaciju cilja visoke vrijednosti koji će provesti pripadnici ZSS-a infiltracijom u prostor pod vodom. Također, bit će prikazana i sposobnost za iskrcaj borbenih vozila Patrija na obalu. Vjerujem da će vježba biti dinamična, sadržaja i atraktivna za posjetitelje – najavio je Dojkić.

Izvor: Morski.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij