caritas mala

„CARITAS JE MJESTO SUSRETA LJUDSKE MIZERIJE I BOŽJEG MILOSRĐA“
Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije svečano je obilježio 50 godina postojanja prigodnim programom u četvrtak na blagdan Padra Pija, u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika, a među njima generalni vikar mons. Miroslav Vidović, ravnatelj Caritasa BiH mons. mr. Tomo Knežević i ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. dr. Mirko Šimić, nekadašnji ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Marko Ćubelić i ostali svećenici.

- Danas je ovo za nas veliki dan zahvale i molitve. Želimo Gospodinu zahvaliti za sva nadahnuća i dobra koja smo učinili kroz proteklih 50 godina, zahvaliti osobama koje su u tome sudjelovale i moliti Gospodina da nas i dalje prati svojim nadahnućima - kazao je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje.

U svojoj je propovijedi nadbiskup u svjetlu biblijskih čitanja govorio o smislu Caritasa: iz povezanosti s Gospodinom djelovati prema potrebitima.

Na kraju svoje propovijedi metropolit Barišić se osvrnuo na sve češće prisutno mišljenje u javnosti kako Caritas nešto čini, a Crkva ne čini ništa, odnosno na odvajanje Caritasa od Crkve.

- Crkve nema bez Caritasa. Crkva i Caritas su jedno. Ni župe, ni vjernika nema bez caritasa, a za to odvajanje ponekad smo i sami krivi. Stoga ovu proslavu nadbiskup vidi kao prigodu za osvijestiti poslanje Caritasa i njegove evanđeoske dimenzije – naglasio je Barišić.

Nakon misnoga slavlja upriličen je prigodni program u velikoj sjemenišnoj dvorani. Prvi se pozdravnim govorom obratio nadbiskup Barišić koji je ujedno i predsjednik Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Pozdravio je sve dosadašnje ravnatelje Caritasa od Vinke Luković, don Marka Ćubelića, Slavka Jerončića, s. Vlatke Topalović i današnjeg ravnatelja Denisa Maslova. Zahvalio je i svim suradnicima i djelatnicima koji su kroz 50 godina institucionalnog ustroja Caritasa kakvog danas imamo pomagali Caritasu. Podsjetio je kako je Crkva od svojih početaka karitativno djelovala, lokalno i međunarodno.

U ime Splitsko-dalmatinske županije nazočnima se obratio župan Blaženko Boban.

caritas mala

- Množenje vašeg uspjeha ovisi o dijeljenju vaše dobrote. Te dvije naizgled nespojive matematičke operacije možemo povezati s radom Caritasa. Oni su toliko toga podijelili ne samo u materijalnom nego i u duhovnom smislu da je njihov uspjeh zagarantiran za buduća vremena“, kazao je župan te upozorio da su vrlo često djelatnici Caritasa bili neshvaćeni ne samo od onih koji su primali pomoć nego i od onih koji su davali od sebe jer su neki Caritas vidjeli kao priliku za očistiti svoj ormar. Caritas je mnogo više od toga. Sjetio je brojnih volontera Caritasa u kojima istinski osjećamo Boga, kao i brojnih humanitarnih udruga koje su oči i uši Splitsko-dalmatinske županije – kazao je Boban i naglasio je da je suradnja Splitsko-dalmatinske županije s Caritasom na zavidnoj razini zaželjevši im Božji blagoslov i u daljnjem radu.

Uime grada Splita riječ pozdrava uputila je Nađa Mladinić, predstavnica Odjela za soc. skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju grada Splita. Kazala je da već dugi niz godina grad Split surađuje s Caritasom SMN u rješavanju problema siromaštva, zbrinjavanja djece i žena, žrtava obiteljskog nasilja te u drugim Caritasovim projektima. U ime grada zahvalila je Caritasu za sve što rade za građane Splita, što su njihova produžena ruka u skrbi za najpotrebnije naglasivši da je ruka suradnje pružena i za neke nove projekte u tom vidu.

Pozdravivši nazočne, ravnatelj Caritasa Denis Maslov naglasio je da Caritas izvire iz euharistije te u njoj pronalazi i svoj smisao postojanja, citirajući pok. fra Špira Marasovića

- Socijalna skrb spada u područje karitativne djelatnosti, ali caritas se s njom niti poistovjećuje niti se u njoj iscrpljuje. Caritas podjednako ulazi u tjelesna i duhovna djela milosrđa. Ni jedno od karitativnih djela što ih je učinio Isus Krist nije za učinak imalo samo trenutno rješenje problema (glad, bolest, opsjednuće, nedostatak vina i sl.), već uvijek konstataciju onih kojima je na taj i takav način pomognuto: ovo je prst Božji, a ovaj čovjek je čovjek Božji!“ Istaknuo je da je vjera bez djela mrtva, pa tako i „naviještanje Krista bez konkretnih djela ostaje mrtvo. Caritas znači  hraniti gladne kroz naše blagovalište, odijevati siromahe, obilaziti bolesne, štiti slabe i ranjive, hrabriti mlade i izgubljene. Kroz ovih 50 godina Caritas se nije evolucijski razvijao, već se razvijao osluškujući i osjećajući čovjeka u potrebi i zajednicu u cjelini. Stoga je naše djelovanje uvijek bilo usmjereno na konkretnog čovjeka i njegove potrebe – kazao je Maslov.

Programu je nazočio i prorektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Gordan Kardum, dekanica Filozofskog fakulteta u Splitu prof. dr. Gloria Vickov, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, ravnateljica Zagrebačkog Caritasa s. Jelena Lončar, ravnateljica Riječkog Caritasa s. Marija Faustina Kovačević, ravnateljica Sisačkog Caritasa Kristina Radić, zamjenik ravnatelja Šibenskog Caritasa Miljenko Jukić, provincijalke i brojni suradnici Caritasa.

Nakon kratke pauze, umjesto najavljene prof. Gordane Buljan Flander, predavanje o temi „Utjecaj socioekonomskih prilika u obitelji na mentalno zdravlje i razvoj djece“ trebala je održati Ella Selak Bagarić, mag. psihologije i klinički psiholog. Međutim, predavanje je prekinuto radi tehničkih poteškoća budući da je izlagala putem zoom aplikacije.

Nakon toga, u 10-minutnom filmu povijesno je prikazano 50 godina djelovanja Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Caritas danas ima 14 zaposlenih i brojne projekte, među njima su: Dječji Caritas, Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, „5 za 1“, Topli obroci, Caritasova košarica, Mali kućni hospicij, Drva za ogrjev, Poboljšanje stambenih uvjeta, Rad za opće dobro, Posebna obveza, Izvanredne intervencije u svrhu poboljšanja života, Stipendiranje srednjoškolaca i studenata i dr. Dva Caritosava projekta financirana su fondovima Europske unije.

„Novo lice djelotvorne ljubavi“ bio je naslov izlaganja Sanje Šanje, ravnateljice Caritasa Dubrovačke biskupije i Marije Đurović, zamjenice ravnateljice. U svome izlaganju naglasile su da Caritas od samih početaka, od samoga Isusa Krista ima lice ljubavi koje današnje doba treba prepoznati i staviti u kontekst. Laički rečeno: treba samo malo staviti crvenila na usne i malo kontura na lice toga Caritasa i prikazati ga slikom i riječju razumljivom čovjeku današnjega doba, kazala je gospođa Đurović izrazivši se slikovito. Prikazale su kratak film o radu Caritasa Dubrovačke biskupije te zaželjele splitskom Caritasu mnogo ljubavi i u daljnjem radu.

Glazbene točke programa izveo je Mješoviti zbor nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ u Splitu pod ravnanjem voditeljice s. Lidije Matijević, prof. Program proslave završio je domjenkom. Na uočnicu središnje proslave djelatnici Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije priredili su zajednički ručak s korisnicima Caritasa te su položili cvijeće na grob Vinke Luković, prve ravnateljice Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

Foto: SMN


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij