popis

Jednom kad sam se popisao preko interneta - zašto mi popisivač ipak mora pozvoniti na vrata? Jedno je to od najčešćih pitanja građana kada je popis stanovništva u pitanju.

“Popisivači će u svakom slučaju pozvoniti na vaša vrata. Popisivač će dobiti između 200 i 250 adresa koje je dužan razdužiti”, kazala je Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku za HTV, dodavši kako je kod koji ste dobili nakon što ste se popisali na internetu Državnom zavodu za statistiku koristi kao kontrola obuhvata popisa.

“Primjerice ako zgrada ima više katova, popisivač dok ne dođe na taj kat ne može znati koji je stan popisan, koji tek treba popisati ili koji je stan prazan”, objasnila je zašto im je kod jako važan. Popisivač će vam, kazala je, pokucati na vrata i zbog toga što možda nisu svi u istom stanu popisani ili nekome tko se samopopisao nije bilo sve jasno pa će moći pitati popisivača.

Preporuka – popisivanje izvan stana

Predviđeno je da popisivači imaju COVID potvrde, što znači da su ili preboljeli COVID ili da su cijepljeni – ili da imaju negativan test. Uz to su dužni poštivati sve epidemiološke mjere – održavati razmak i nositi maske. Preporuka je da popisivači posao obavljaju izvan stana, zbog čega se u Državnom zavodu za statistiku nadaju lijepom vremenu, kazala je Brković.

Samopopisati se možete do nedjelje, 26. rujna. Nakon nedjelje na teren izlazi malo manje od osam tisuća popisivača.

“S obzirom na to da su se pojavili lažni popisivači i neki građani imali su nažalost neugodnih situacija, još jednom upozoravam da ovlašteni popisivači Državnog zavoda za statistiku na teren izlaze tek u ponedjeljak”, kazala je Brković dodavši kako su, prema informacijama kojima raspolažu, na udaru prevaranata najviše stariji građani.

Gotovo milijun građana samopopisalo se putem sustava e-Građani. Da bi došli do samopopisivanja, bile su potrebne vjerodajnice. Tih vjerodajnica ima 25 i s građani su se mogli popisati s bilo kojom od njih.

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” građane je pozvao da se popišu u narednih par dana kako bi olakšali popisivačima posao. Doći do vjerodajnice, kaže, nije komplicirano. Mnogi ju već imaju, a da toga nisu ni svjesni – riječ je primjerice o nekima od tokena komercijalnih banaka, dok studenti već imaju studentsku vjerodajnicu kojom se predstavljaju u akademskom sustavu, odnosno imaju pristup sustavu AAI@EduHr koji je također moguće koristiti kao vjerodajnicu u sustavu e-Građani.

Izvor : N1info


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada