cjepivo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na press konferenciji Stožera najavio je nabavu novog proteinskog cjepiva.

Ministar Vili Beroš je naglasio kako još uvijek učimo – razvijamo i nove tehnologije i nove lijekove.

“Struka je ta koja je jasnije artikulirala da moramo proširiti dijapazon. Riječ je o drugačijoj vrsti cjepiva. Pitanje je što će praksa pokazati, to su proteinska cjepiva.”

“Što se tiče cjepiva, naručili smo manju količinu, oko 300.000 doza, da vidimo kako će se pokazati u praksi. Dosad smo imali vektorska i mRNA cjepiva, ovo je proteinsko, najavljuje se da će biti jako učinkovito. Dosta je jeftinje od mRNA. Kad se bude evaluiralo od strane EMA-e, znat ćemo više. Vidjet ćemo kako će stvari teći i kako će reagirati na viruse. Druge zemlje su isto naručile, najveće količine je naručila Njemačka”, rekao je Capak.

Kaže da nemamo cjepivo kojem uskoro istječe rok trajanja te da ugovor s AstraZenecom nećemo obnavljati kao ni druge zemlje EU-a.

“Još ne znamo puno detalja o novom cjepivu, ali najavljeno je da je to cjepivo s iznimno niskom razinom nuspojava”, kazao je Capak.

Cijeli izvještaj s pressice Stožera možete pronaći OVDJE.

Izvor : N1info


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada