prazne klupe

Nagli rast korone bilježi se među školarcima, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je nakon 10 dana škole najviše oboljelih među onima u dobi od 10 do 19 godina.

Epidemiološka slika Hrvatske sve je lošija i to po svim parametrima, od dnevnog broja novooboljelih, hospitaliziranih, osoba na respiratorima i preminulih. Broj se značajno povećao u posljednja dva tjedna, što se vrlo vjerojatno može pripisati i početku školske godine.

Nakon tri mjeseca, naime, djeca su se vratila u zatvorene prostore i grupiraju se. Velika razlika oboljelih po dobnim skupinama vidljiva je prema grafovima koje nam je ustupio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, navodi dnevnik.

Djeca čine gotovo 20 posto ukupnog broja slučajeva

Jučer je pozitivan test dobilo 360 školaraca u dobi od 10 do 19 godina, što je gotovo 20 posto ukupnog broja slučajeva. Usporedimo li dnevnu statistiku oboljelih u zadnje tri srijede, uočljive su velike promjene: jučer je najviše oboljelih bilo u dobi od 10 do 19 godina, dok je prije dva tjedna najviše bilo onih između 20 i 60 godina.

Primjetno je i povećanje broja oboljele mlađe djece, do devet godina starosti, no ta krivulja nije toliko rasla kada se uspoređuje sa starijom djecom. Ipak ih je znatno više bolesno nego u slučaju populacije starije od 70 godina, što je i logično s obzirom na cijepljenje.

Kod dobne strukture zanimljivo je i da je jučer u svim dobnim skupinama više oboljelih žena nego muškaraca. Razlika je najdrastičnija u skupini od 30 do 39 godina, gdje je jučer pozitivan nalaz dobilo oko 130 muškaraca i oko 190 žena.

“Delta soj se brže širi i među djecom”

Dr. Andreja Ambriović Ristov s Instituta “Ruđer Bošković”, članica Znanstvenog savjeta, pojašnjava da trenutačna raspodjela oboljelih po dobnim skupinama nije neobična i to iz više razloga.

“Za delta soj je znanstveno dokazano da se brže i efikasnije širi kako među odraslima, tako i među djecom. Naravno da je početak školske godine pridonio bržem širenju i to je bilo očekivano. Djeca su se vratila u klupe, u grupama su i u zatvorenom”, pojašnjava Ambriović, donosi Jutarnji list.

Izvor : N1info


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada