Švedska ukida gotovo sve mjere protiv koronavirusa. Vlasti poručuju da građani moraju prihvatiti koronu kao svakodnevicu.
Švedska 29. rujna ukida gotovo sve preostale epidemiološke mjere, objavili su ministrica zdravstva Lena Hallengren i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Johan Carlson.

Prema podacima ECDC-a, Švedska u posljednja dva tjedna ima treću najnižu stopu smrtnosti od covida-19 u Europi (iza Lihtenštajna i Slovačke), a takvo stanje traje još od početka ljeta, piše The Local.

Upravo zbog toga ukidaju i onako blage mjere. Odluka im se temelji na visokoj stopi procijepljenosti i niskoj stopi smrtnosti.

Do 7. rujna u Švedskoj je dvije doze cjepiva primilo 70 posto odrasle populacije, a gotovo 82 posto građana starijih od 18 godina primilo je barem jednu dozu.

Od 29. rujna tako više nema nikakvih ograničenja broja sudionika na javnim okupljanjima, poput koncerata ili utakmica. Od 15. srpnja broj sudionika bio je ograničen na 3000 na otvorenom i 300 u zatvorenim prostorima. Ukidaju se i ograničenja privatnih okupljanja u zatvorenom, na kojima dosad nije moglo biti više od 50 osoba.

Povlači se preporuka za rad od kuće, što znači da će mnoga poduzeća, javne i državne ustanove nakon više od godine dana pozvati zaposlenike da se vrate na posao u urede.

"Pokazalo se da su cjepiva učinkovita. Ograničenja koja sada ukidamo više se ne mogu opravdati sa stajališta javnog zdravstva", rekao je Carlson, dodavši da građani Švedske moraju prihvatiti da je covid-19 postao dijelom njihove svakodnevice.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij