'Nacija nije ekspres juha iz vrećice'
Dodjelom nagrada zaslužnima Solin je počeo obilježavanje Dan grada i proslave Male Gospe. Svečanu sjednicu je uveličao predsjednik Zoran Milanović koji je poručio da se čuva Hrvatska kao što se pazi na obitelj. Solin i okolicu je nazvao kolostrumom hrvatstva. Inače, nije štedio riječi hvale na Solin i 'kaštelansko polje'

- Forma je znala dovoditi do ratova, čovjek lako zamijeni formu za sadržaj, ali znači puno kada je u pitanju život malih gradova. Malo je gradova koji ne žive od turizma, a izgledaju ovako uredno i s pažnjom za svaki detalj. Vidim da vlada razumijevanje, da niste na nož, to je jako važno - kazao je.

Primijetio je i da su različite političke opcije na vlasti od Trogira do Makarske.

-  Svi zajedno borite se za europske fondove, ne zato što to lijepo zvuči, nego zato jer je to za mene mjera stvarnog uspjeha.

Sve ideje, zanosi, i zablude su iza nas, a ispred novo financijsko razdoblje u kojem moramo svi zajedno izvući svaki euro novca koji je naš - poručio je.

Dotaknuo se i terorističkog napada u Americi.

- Nakon 11. rujna prije 20 godina svijet je otklizao u nekom drugom smjeru. Mi ostajemo tu gdje jesmo, hrvatski narod u maloj, ali posebnoj državi, kada kažem posebna ona je nastajala kao svaka nacija, u mukama, nedoumicama, dilemama koje su nas morile i zanosu koji nas je nosio. 

Postupak je dugo trajao, a koliko je kompliciran, vidimo i u nemilim događajima u Cetinju.

Nacija ne nastaje iz vrećice za ekspres juhe, kuha se, peče i obrađuje kroz generacije - iznosio je.

Dodao je i da je ovdje na nekoliko tisuća hektara kaštelanskog polja  toliko artefakata, memorabilija da je to naprosto na granici predoziranosti. 

- Ovo je kolostrum Hrvatske, prvo mlijeko Hrvatske i hrvatstva.

Čuvajmo svoju naciju, živimo u miru i razumijevanju sa svojim susjedima i onima koji su druge vjere, i nekih drukčijih političkih uvjerenja. Kao što čuvate obitelj, tako treba i Hrvatsku - zaključio je Milanović.

Prethodno je govor održao splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Milanović je njegov govor nazvao inspirativnim.

- Svaki put dolazeći ovdje, srce jače zaigra, Jadro kao da kroz vene poteče. Znali su mi reći da prije samostalne Hrvatska nisu ni znali za Solin, zaobilazili su ga. 

Danas je bijeli labud, ponos cijele Hrvatske.

Hvala svima koji su od 90-e utkale svoj dio i današnjim generacijama - kazao je.

Poslao je i poruku predstavnicima izvršne i predstavničke vlasti:

-  Kavu ne mora piti skupa, niti na misi biti skupa, ali voljeti Solin moramo, to se očekuje od svih koji obnašaju vlast!

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Andabak je ustvrdio da je Solin uzor mnogim gradovima, dok se gradonačelnik Dalibor Ninčević osvrnuo na učinjeno u proteklom periodu.

- Bez obzira na to što kao gradonačelnik dolazi iz jedne opcije, a većinu u Vijeću čine druge, vjerujem da je prosperitet svima nama zajednički cilj - zaključio je Ninčević.

Dodajmo i da je splitski gradonačelnik Ivica Puljak bio uzvanik na svečanoj sjednici.

Visoki uzvanici su prije dodjela nagrada otišli na Poljud ispratiti ogled hrvatske reprezentacije sa Slovenijom.

Priznanja su, inače, dobili posthumno rukometni trener Ante Božić - Čoni i dr. sc. Željko Ninčević, liječnik.

Osobne nagrade za proteklu godinu su dobili olimpijci Marija Marović i Luka Plantić. Kolektivna je u rukama Bratovštine svetog Luke i klape Krunik.

Izvor: Dalmatinski portal


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada