O kompenzaciji praznika koji padaju na vikend, razmišlja i Njemačka.
Vlada je na današnjoj sjednici predložila Saboru da ne prihvati prijedlog zastupnice Katarine Peović (RF) o izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima kojom bi svi blagdani i praznici bili i neradni dani, uključujući i one koji padaju na vikend, pa bi prvi radni dan bio neradni dan. Kako je to obično ponedjeljak, takva praksa naziva se - ponedjeljizacija. 

"Smatramo da postojeći zakon sveobuhvatno uređuje materiju blagdana i neradnih dana te primjereno, uz duboko poštivanje radničkih prava, regulira i pitanje neradnih dana koje se vezuju uz blagdane i praznike", objasnio je stav Vlade na sjednici u četvrtak ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Mnogi će ovakvom odlukom, doduše očekivanom, vladajućih ostati razočarani. U našoj anketi 85 posto čitatelja podržalo je prijedlog zastupnice Peović. Kako je navela, u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, kada praznici padaju za vikend, neradni dan se prebacuje na prvi idući radni dan, tako je i u nekim drugim Hrvatskoj bliskijim zemljama. I Srbija, primjerice, ima takvu praksu, „nešto slično“ imaju Italija i Španjolska, a o kompenzaciji praznika koji padaju na vikend, razmišlja i Njemačka.

Izvor: Rtl.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada