Banke su građanima počele slati obavijesti o ukidanju prešutnih minusa po tekućim računima te im nude skupe kredite da zatvore dugove.

To se moglo očekivati nakon što je Hrvatska narodna banka ovih dana odlučila stati na kraj takvim prešutno odobrenim minusima za koje su kamate od od 8,11 do čak 17,4 posto, otkriva Večernji list.

Prsešutne minuse koristi čak 840.000 građana, a do kraja godine oni će im biti ukinuti te će morati odjednom podmiriti nedopušteno prekoračenje. To će svakako biti velik udar na standard građana.

Dopušteni minusi u prosjeku iznose oko 12.000 kuna i na njih banke smiju naplaćivati kamatu od najviše 8,11 posto. Prešuti minusi su pak u prosjeku oko 9000 kuna, a na taj iznos neke banke naplaćuju čak 17,4 posto kamate, i to u situaciji kad kamata na oročenu štednju gotovo i ne postoji te je manja od 0,1 posto.

Ukidanje prešutnih minusa, u svakom slučaju, dovest će stotine tisuća građana u tešku situaciju jer će se kod tih istih banaka morati zaduživati skupim keditima kako bi već ove godine pokrili iznos i vratili se u prihvatljive gabarite.

Banke, doduše, ukupan iznos minusa po računu mogu automatski pretvoriti u dopušteni, ali pitanje je žele li to učiniti jer u tom slučaju smiju naplaćivati “samo” 8,11 posto kamate. U situaciji kad je novac nikad jeftiniji, a država i kompanije na tržištu se zadužuju po kamatama nižima od 1 posto, to se komotno može nazvati legalnom pljačkom.

Izvor : Poslovni.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada